Днес отбелязваме Международния ден на детето. Ако все още не сте планирали кътчетата, на които да се забавлявате заедно с най-голямото си съкровище, ние ще ви помогнем. По повод най-жизнерадостния и пъстър празник събитията за малчуганите не са никак малко, голяма част от които са с вход свободен.

Столична община предоставя свободен достъп в едно от най-любимите на всички деца места – Зоологическата градина на София. Там ще имате възможност не само да се разходите из парка, потънал в пищна зеленина, но и да се насладите на новите обитатели – двойка бели бенгалски тигри.

Тук ще видите и новородените мъничета – муфлони, козирози, благороден елен, виетнамски петнист елен, поотрасналите вече антилопи кана, огърличести пекари, както и старите познайници и любимци на децата - слоницата Артайда, белият носорог Чико, хипопотамът Норман, неговият по-малък събрат Емилио и много други.

Софийският зоопарк е отворен на 1 юни 2020 от 9 сутринта до 18 часа.

С вход свободен за Деня на детето е и Националният политехнически музей, както и Музикалният театър.

От 11.00 ч. в Музикалния театър за малчуганите и техните близки на голямата сцена ще се играе обичаната музикална приказка „Да целунеш принцеса”. Представлението е безплатно.

През юни оперетата кани децата на любимите им музикални приказки: „Котаракът Шарл” (5 юни), „Ян Бибиян”(6 юни), „Златното петле” (7 и 13 юни) и „Да целунеш принцеса”(14 юни). Началният час е 11.00. Заради изискванията за безопасност и необходимостта от спазване на дистанция, през юни тези спектакли ще се играят на голямата сцена. От театъра са осигурили всички мерки за безопасност и приканват зрителите да идват на спектаклите с маски.


Държавната агенция за закрила на детето за трета поредна година ще отбележи Деня на детето с празничен концерт-спектакъл. Този път събитието ще съчетае талантливите изпълнения на деца с началото на набирането на детски видеа, които ще се включат в общо видео „Най-голямото детско благодаря“. Целта е да се покаже, че децата в България ценят хората до тях – семейството си, тези, които се грижат за тях, които им помагат, които ги обичат и с които са щастливи.

За първи път след дълго време врати ще отвори и детският научен център "Музейко".

Панорамата "Плевенска епопея 1877 година" е с вход свободен за най-малките жители и гости на града. Безплатно ще работи и къщата-музей "Цар Освободител Александър Втори".

Историческите обекти се отворени при спазване на противоепидемични мерки - приемат се малки групи до 8 деца и ученици, влиза се с маски, осигурени са дезинфектанти.

Денят на детето в парк Младост 3 започва в 17.00 ч. с кукленото представление „Мечо Пух“. С много настроение ще ни зареди пианистът от познатото ни предаването „Кой е по- по- най?“, който е организирал за вас и вашите родители най-разнообразни музикални игри и забавления. За празника арх. Стефан Стефанов обещава още много изненади за малки и големи.

Денят на детето води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г., пише БГНЕС. Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 г., когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата,а през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Четете още: Да се завърнеш в детството без магическо хапче