Автор
Woman.bg

Доказано: Двойките с деца са по-щастливи от бездетните

Хората, чийто дом е огласян от детска глъч, са по-щастливи и доволни от живота в сравнение с тези, които нямат деца, съобщава Си Ен Ен.

До това заключение са стигнали учени от университета в Хайделберг, чиято цел била да намерят отговор на въпроса как децата се отразяват на психичното здраве на хората над 50 години в 16 европейски държави.



В резултат на проучването си, което обхванало 55 000 души, експертите установили, че именно родителите са по-големите щастливци. Но при едно условие, уточнили още те – ако децата вече са навършили пълнолетие и достатъчно пораснали, че да са поели по дългия житейски път извън дома.

Според специалистите, разковничето за това големите деца да допринасят за приповдигнатото настроение на родителите си, се крие в подкрепата, която наследниците им оказват. Не това обаче е водещото според психолозите. Ключът към щастието всъщност бил фактът, че като родители тези хора не се чувствали самотни. Това от своя страна се явявало като буфер срещу стресиращите събития, пояснява ръководителят на екипа Кристоф Бекер.



Децата, които обаче остават да живеят до полите на майките си, макар и вече подготвени за предизвикателствата на външния свят, могат да се отразят зле на щастието им, уточнява още той.

Въпреки горепосочения извод, резултатите от предишните изследвания по този въпрос не са категорични. Според учени от Принстън и Стоуни Брук, съществува известна разлика в степента на задоволството от живота на родителите и на хората без деца. Но тя се състои в това, че двойките без малчугани изграждали по-здрава връзка от останалите, което ги карало съответно и да се чувстват по-щастливи. Причината според експертите била простичка – бездетните партньори намирали повече време един за друг.

Четете още: Не се заблуждавайте! Децата не пречат на кариерата, те са Щастието