Автор
Woman.bg

Една българска майка: Няма по-голямо щастие от децата и блестящите им очи, пълни с любов

"Здравейте! С голямо удоволствие ще ви разкажа моята история! Първо ще започна от самото начало. Начало, което беше много трудно, тежко и безкрайно!" С тези думи започва писмото си до кампанията "Направи го сега – ДНК на бъдещето" една от стотиците българки, записали се за участие в благородния проект на организацията. По нейна молба ще запазим анонимността ѝ и ще използваме само първата буква от името ѝ. Пред кампанията Д. разказва за трудностите и болката, с които се сблъсква по пътя към семейното щастие. За загубата на първото ѝ неродено дете, която обаче не само не я сломява, но я и прави по-силна и упорита. Д признава в писмото си, че злощастният аборт от миналото й, е изпитание, направило вярата и надеждата ѝ за здраво дете по-силни и непоклатими. Днес тя е щастлива майка на момиченце и в очакване на втора рожба.

"Всичко започна през 2017 г., когато разбрахме, че съм бременна. Радостта беше огромна, защото чакахме и искахме бебето много", разказва в писмото си Д. Партньорът ми ми предложи брак през февруари и така започнахме да се готвим за сватба. Всичко изглеждаше чудесно! До един слънчев ден, в който трябваше да отидем на преглед и да разберем пола на нашето първо дете, но уви.... новините не бяха добри."

Изпратени в София при специалист, който да потвърди диагнозата, двамата бъдещи родители скоро се озовават в кабинета на въпросния доктор. Това, което чуват в онзи тягостен момент, натъжава дълбоко младата двойка. Аномалия, несъвместима с живота, е причината, поради която Д. трябва да абортира в 17 гестационна седмица. Датата е 3 май, 2017 г., десет дни преди планирания ден на сватбата.

"На излизане от болницата доплатихме 1200 лв. за извършената операция. Прекрасна държава си имаме", добавя с тъжна ирония Д. "Само 10 дни след тежкото преживяване аз вече бях в очакване на по-добри дни."



Ето какво четем в писмото на Д. по-нататък...

"Започнахме да правим опити да забременея отново, но без успех. Нищо не се случваше. За щастие, намерих един сърцат гинеколог и го помолих от цялата си душа да ни помогне да се сдобием с плода на нашата Любов! Така след месеци прегледи и нищо той ни изпрати във Варна за цветна снимка и спермограма. Направихме всичко, каквото трябваше, и сякаш неусетно се отдадохме на празниците и живота. Малко по-късно, на 22.12.2018 г., аз си направих тест за бременост. Боже, най-красивите две чертички, чакани толкова дълго време... Пътят към мечтаното щастие неочаквано се бе появил пред нас. Бремеността ми премина леко и красиво. Радвахме се от сърце и всеки ден отделяхме време, за да говорим с бебето в коремчето ми. През 2019 г. се роди първородната ни дъщеря - толкова желана, искана, чакана, измолена и обичана. Тя дойде и завладя целия ни свят!

<< Няма по-голямо щастие от децата >>

Решихме, че искаме още един плод на нашата Любов и просто се влюбихме отново един в друг. Тази година, през септември, направих своя тест за бременост и невярваща в това, че може да се случи толкова бързо, погледнах повторно в теста, от който ме гледаха две прелестно красиви черти. Не е истина... Само 3 месеца по-рано бях загубила баща си... Много тежка и трудна загуба за мен, а сега съм в очакване на втората си рожба. Няма по-голямо щастие от децата и блестящите им очи, пълни с любов. Обичам ги и се моля всичко да е наред и когато му дойде времето да посрещнем живо и здраво малкото човече."

"Благодаря Ви за това, което правите! Имаме нужда от тази помощ, защото положението ни е доста затруднено!", изразява Д. благодарността си към кампанията и жеста ѝ да подкрепи младите бъдещи семейства на България. Тези 380 лв., които получавам, са твърде недостатъчни. Парите за прегледите и хапчета не са от значение, защото ние ги даваме за здраве! Но истината е, че в България е лукс да имаш дете", категорична е Д.

На въпроса какво трябва да се промени в средата, за да се раждат повече деца, младата жена смята, че е нужно държавата да обърне повече внимание на бъдещите родители и да ги удостои с по-достойна финансова подкрепа.

Историята на Д. и Н. е част от кампанията "Направи го сега – ДНК на бъдещето". Целта на проекта е да вдъхнови и насърчи всички двойки, които нямат репродуктивни проблеми, да не отлагат появата на първата си рожба за по-късен етап от живота си, когато вече може да е късно.

Срокът за записване в кампанията на ДНК „Направи го сега“ е до 31 януари 2021 г.

Четете още: Никой успех - кариерен или материален, не може да се сравни с новината, че ще ставаш РОДИТЕЛ!