Автор
Антония Михайлова

Никой успех - кариерен или материален, не може да се сравни с новината, че ще ставаш РОДИТЕЛ!

Евгения и Иван са млада двойка, обзета от вълнението от наближаването на най-дългоочаквания в съвместния им живот ден - посрещането на бял свят на първата им рожба. Двама бъдещи родители, преминали през предизвикателствата и изпитанията на съвременната цивилизация, през трескавото гонене на кариера и положение в обществото до осъзнаването, че истинското щастие се крие не в неистовото трупане на материални блага или в доказването на професионалното поприще, а в най-малките и най-мили създания на този свят - децата. Двама души, стигнали до житейската мъдрост, че никой успех - кариерен или материален, не може да се сравни с новината, че ще ставаш РОДИТЕЛ!

Здравейте, ние сме Евгения Александрова Минкова и Иван Веселинов Чуклев и споделяме своята история до положителния тест за бременност. Докато се лутахме по пътя на кариерната си реализация, съпроводена от стремежа за самоусъвършенстване чрез всевъзможни допълнителни курсове, които да ни осигурят „преднина" в битките (в последните години тази дума се превърна в синоним на кандидатстването за работа) за по-добра позиция и съответно илюзорна материална сигурност, неусетно и двамата надхвърлихме 30-те си години. Междувременно покрай нас преминаваха историите, както на наши смели приятели, които без проблем създадоха семейство, дори и преди да завършат университета или да натрупат трудов стаж, така и на онези, които стремглаво „скочиха в дълбокото" без ясна визия за резултата, също и на тези с репродуктивни проблеми, изчели наличната литература за най-модерните методи и клиники за репродукция.

СТОП

В един момент и двамата рязко „ударихме спирачка" на своето „влакче на успеха" и завихме в посока СЕМЕЙСТВО. До радостния момент, когато научихме, че ще ставаме РОДИТЕЛИ, изминатият път не беше лек - усетихме страховете на приятелите си с репродуктивни проблеми, тежестта на времето и безмилостното отброяване на дните без резултат, въпросителните погледи на нашите семейства, изпълнени с надежда, дори и моментите на отчаяние. ЧУДОТО обаче си заслужаваше чакането и никой успех - кариерен или материален, не може да се сравни с новината, че ще ставаш РОДИТЕЛ. Така 2020 година стана нашето СЕГА.



Как си представяте бъдещето с вашето дете?

Очакваме нашето второ АЗ с голямо нетърпение и с надежда да е наследило най-доброто и от двамата си родители. Ще бъде нашето вдъхновение, надежда и опора, ще ни дарява със сили и увереност, че всяка битка, всеки опит и всяка мечта си заслужават. Ще създаваме заедно безценни спомени. Зедно ще градим своето бъдеще. Заедно ще минем по пътя на израстването – от първите стъпки до порастването на един истински човек.

Инициативата на ДНК – „Направи го сега“, е вдъхновяващ пример за гражданска ангажираност по отношение на един от най-сериозните проблеми на нашето общество и време (демографския срив) и една сериозна крачка в посока да се борим с този проблем.

Какво трябва да се промени в средата, за да се раждат повече деца?

На първо място отношението на обществото, завладяно до голяма степен от егоцентризма на индивидуалното оцеляване. Макар все още да се срещат добри хора, които правят път на бременни или майки с деца, остъпват място в транспорта и предлагат помощта си, изобщо не са малко и онези, които с неприязън стават от пейката при появата на малчугани заради „непосилния" шум от детска глъч, пререждат те на опашката в магазина, защото се придвижваш по-бавно или те сръчкват само и само да заемат „златната седалка" за две спирки в градския транспорт.

Успешен метод за справяне с нарастващия и заразен егоцентризъм на нашето общество могат да бъдат активни обществени кампании, не само с частни, но и с държавни инициатива и подкрепа, които да представят сериозността на демографския проблем, както и радостта на всеки родител, на всяко дете със семейство.

Относно законодателните промени – в България има положена и извоювана през годините добра основа, като възможността за ползване на отпуск от две години по майчинство (един от най-дългите срокове в световен мащаб), последните законодателни промени, свързани с баланса между семеен живот и работа. Все пак необходими са още и то кардинални промени, за да се осмелят повече българи да създават семейство – като например поощряване от държавата на работодатели, които осигуряват работни места за млади родители, както и условия за съвместяване качествата на родител и служител, като например работа от разстояние, помещения за игра на децата, детски градини и ясли на територията на предприятията.

Други предложения за държавна инициатива – изграждане на нови бази, включително за деца със специални нужди, повишаване изискванията за квалификация и избор на педагози, също на тяхното възнаграждение, за да са спокойни, както родителите, които поверяват децата си на тези специалисти, така и самите педагози за бъдещето на своите семейства. Също, връщане на домашните посещения от акушерки за оказване на помощ и експертни съвети при отглеждане на новоредени и въвеждане на държавни програми за обучение на квалифицирани детегледачки, така че тази възможност да е достъпна за всяко българско семейство.

Фокусът на кампанията „Направи го сега“ е насочен към образованите и икономически активни млади българи, които рядко получават подкрепа по отношение на отглеждането на своите деца.

Историята на Виктория и Камен е част от кампанията "Направи го сега – ДНК на бъдещето". Целта на проекта е да вдъхнови и насърчи всички двойки, които не страдат от репродуктивни проблеми, да не отлагат появата на първата си рожба за по-късен етап от живота им, когато може вече да е късно.

Четете още: Да напуснеш съпруга си, за да намериш щастието: Историята на една многодетна майка