Автор
Woman.bg

Как да говорите с детето си за наркотиците

Наркотиците винаги са били и ще бъдат една от най-големите заплахи за децата в училище. Всеки родител изпитва ужас от мисълта, че най-милото му същество може да посегне на забранените вещества и да излезе от правия път. Истината е обаче, че много майки и бащи са безсилни да възпрат децата си, защото тийнейджърите обичат да поемат рискове и се променят драстично в даден период от училищните си години. Това е моментът, в който предприемат необмислени действия и си „играят с огъня“, благодарение на което получават ценни уроци. Други пък успяват да задържат дъщерите и синовете си далеч от наркотиците. А как го правят и изобщо има ли правилен начин да покажеш на детето си, че навън дебнат опасности, а най-страшната е дрогата?



Да започнем оттам, че просто да кажете на любимото си същество да не взима „подаръци“ от непознати не е достатъчно. И не му внушавайте, че всички външни хора са опасни. Да го научите да бъде асоциално не е най-добрият подход, защото шансът да го „изтървете“ в тийнейджърството е огромен. Не забравяйте, че в тази възраст децата обичат да правят опасни неща и да опитват това, което им е забранено. Може да се окаже така, че точно вие сте подтикнали сина си или дъщеря си към дрогата, като сте отказвали да говорите на тази тема и просто сте казвали „не“ на всичко. Предлагаме ви няколко стъпки, с които ще ви бъде по-лесно да говорите с детето си за наркотиците и как да го отдалечите от тях:

1. Не правете разговора толкова сериозен

Твърде сериозният разговор може да стресне детето, затова подходете приятелски, също както бихте постъпили, ако говорите за секс. Не избягвайте този разговор.

2. Изберете подходящия момент

Съобразете се с детето и започнете разговора, когато виждате, че то е готово и ще ви разбере. Направете го в тиха и небрежна обстановка. Например, отидете на разходка с колата извън града.

3. Запомнете: Не сте експерт

Не говорете с детето, сякаш разбирате от всичко и сте експерт на тема наркотици. Споделяйте с него опита си с наркотиците и му обяснете какви са последствията от тях. Може да направите проучване в интернет, ако не сте сигурни в нещо. Не преувеличавайте, не плашете детето.



4. Изслушвайте го и не осъждайте

Ако детето ви има въпрос или иска да ви сподели нещо, не го прекъсвайте. Изслушайте го внимателно и не го осъждайте. В противен случай то никога не би споделило с вас нещо, за което знае, че ще бъде осъдено.

5. Бъдете търпеливи

Детето ще има нужда от време и пространство, за да разбере информацията, която сте му дали. Не очаквайте то да се съгласи с вас веднага и не повишавайте глас. Нека то да знае, че може да разчита на вас, ако нещо се обърка. В никакъв случай то не трябва да се страхува.

6. Бъдете реалисти

Нека бъдем честни – има огромен шанс детето ви някога да посегне към алкохола, цигарите или наркотиците. Но само от него зависи дали ще развие пристрастеност към тях. Да, звучи страшно, но трябва да го приемете. Пригответе се някой ден да чуете нещо, което няма да ви хареса.

7. Не се предавайте

Никога не вдигайте ръце от детето си и не бъдете безпощадни към себе си. Дори и да не успявате да постигнете разбирателство със сина си или дъщеря си в началото, трябва да знаете, че ви е нужно време. И на него/нея, и на вас. При всички случаи детето ви има нуждата да знае, че винаги сте на разположение и то може да намери спасение при вас.

Четете още: Как да постъпите, ако не харесвате приятелите на детето си