До ден днешен има слухове и вярвания за определени диети, целящи жената да зачене момче, момиче или дори вундеркинд.

Едно е сигурно – способността ви да забременеете със сигурност е свързана с храненето ви.

Забременяването се влияе от редица фактори, сред които е и храненето. Важно е в менюто на бъдещите родители да е включено достатъчно количество витамини и минерали, най-вече фолиева киселина, желязо, йод и калций. Обикновено се казва, че е необходимо да изяждате по 5 порции зеленчуци и плодове дневно (3 порции зеленчуци на 2 порции плодове), като за една порция се брои един плод или пък количество зеленчуци, което да се събере в двете ви шепи.

Ако обаче искате да повишите шансовете си да забременеете, имайте предвид и следните препоръки:

За него



Общи принципи:

В основата на менюто на бъдещия баща трябва да стоят:

1. Месото (варено, на пара или на грил, не много мазно)
2. Картофите (печени или варени, но не пържени)
3. Зеленчуци (пресни, сварени или приготвени на пара)
4. Пресни плодове
5. Пълнозърнести продукти

Всичките тези храни подобряват качеството на спермата. Според статистиката мъжете, спазващи този хранителен режим имат 62 млн. семенни клетки в 1 милилитър сперма (това е два пъти повече, отколкото при мъжете, които се хранят по друг начин или нездравословно).

Освен това:

* Включете в менюто продукти, съдържащи много витамин С, тъй като той намалява риска от произвеждане на увредени сперматозоиди. 60 мг. на ден са напълно достатъчни. Ако мъжът е пушач, трябва да увеличите дозата поне до 100 мг. (макар че е по-полезно той просто да откаже цигарите).

* Обърнете особено внимание на цинка – трябва да се поемат около 12-15 мг. цинк на ден. Дори и краткотрайният недостиг на цинк може да намали количеството на произвежданите сперматозоиди и нивото на тестостерона. Достатъчно богати на този микроелемент са постното телешко, белият фасул и тъмното пилешко месо.

* Най-добре е временно да откажете алкохола или пък да намалите значително употребата му. Всяка алкохолна напитка, независимо от типа й, понижава нивото на тестостерона и количеството на произвежданите сперматозоиди. При това обаче увеличава броя на анормалните семенни клетки.

За нея



Общи принципи:

Като цяло понятията “диета” и “зачатие” са взаимноизключващи се. Лекарите обикновено препоръчват на бъдещите майки преди да забременеят да се доближат максимално до идеалното си тегло. Както наднорменото, така и поднорменото тегло могат да повлияят неблагоприятно на бременността. Режимът, който е прието да се нарича “средиземноморска диета” всъщност е режим на здравословно и балансирано хранене.

Учените са установили, че жените, които раждат момчета, преди зачатието се хранят с достатъчно калорични храни и поемат на ден с около 180 ккал повече от майките, родили момичета.

Подходящ хранителен режим за бъдещата майка е т.нар. “средиземноморска диета”, известна още като “диетата на Афродита”. Основни продукти в нея са:

* рибата и морските дарове (най-добре сварени или приготвени на пара)
* зеленчуците (пресни, приготвени на пара или сварени)
* растителните масла (най-вече зехтин)
* бобените култури

Допуска се също така консумирането в умерени количества на не мазно месо и обезмаслени млечни продукти, както и на пълнозърнест хляб на закуска.

Строгото спазване на тази диета може да увеличи шансовете ви да забременеете до 40 %.

Дадените по-горе препоръки са дадени без оглед на индивидуалните ви особености – общо здравословно състояние и състояние на репродуктивната ви система! Преди да ги приложите, посъветвайте се с лекаря си.