Британски учени: Новият щам на Ковид-19 може да е по-заразен за децата

Британски експерти изразиха тревожна хипотеза, че новият щам на Ковид-19, наблюдаван във Великобритания от няколко месеца насам, може да е по-заразен за децата в сравнение с досегашния щам.

От Световната здравна организация побързаха да успокоят, че макар и да е с по-висока скорост на предаване, новият щам във Великобритания все още е под контрол и може да бъде овладян чрез съществуващи мерки.

На пресконференция отговарящият за извънредните ситуации - Майкъл Райън, заяви, че до момента е имало много по-високи нива на заразяване в различни точки на света, но те са овладени. Той също така подчерта, че до момента няма доказателства, че новата разновидност на Ковид-19 е по-опасна или смъртоносна от предшественика си.

От организацията призоваха още хората да продължават да спазват санитарни мерки, които вече са доказали ефикасността си.

Новият щам на COVID-19 е засечен за първи път през септември, тази година, и оттогава се наблюдава бързото му разпространение на Острова. През ноември около една четвърт от всички случаи на коронавируса в Лондон се дължат именно на него. До средата на декември броят им се увеличава до почти две-трети.

Заради новия щам редица европейски страни прекратиха полетите от и до Обединеното кралство.

Четете още: Внимание! Откриха опасни антитела, които влошават Ковид-19

_____

През декември раздаваме страхотни награди. За да спечелите, кликнете тук.