Като родители сме отговорни за изтощително дълъг списък от неща, на които да научим децата си.

Но когато възпитанието, дисциплината и „мирът” вкъщи най-малко ви се получават, далеч по-приятно е да погледнете обратната страна на монетата - на какво децата учат нас.

Преосмисляне на нагласата

Малките деца имат специалната дарба да посрещат абсолютно всеки ден с усмивка, независимо от обстоятелствата. Може би една от най-големите привилегии на това да си родител е именно този малък учител, който буквално ви изтръгва от рутината на възрастното съзнание и ви принуждава да погледнете на света и живота с по-свеж поглед. Нищо не е в състояние да ви измъкне от тъмния облак така, както го прави детската усмивка.



Търпение

Повечето хора свързват родителското търпение с умението да запазиш самообладание, когато детето губи своето. Но поводите за демонстриране на търпение са далеч повече, когато наистина си родител. Помагането във всяка една дейност, която детето иска, но все още не може да упражнява (а те са много), воденето и прибирането от всяко допълнително (и задължително) занимание, наблюдаването на целия процес на отвоюване на независимост точно от вас - всичко това изисква особен вид търпение.

Смирение

Децата имат навика да ни вкарват в ситуации, за които никога не сме допускали, че ще позволим да ни се случат. Известни са и с умението си да ни карат да правим и да казваме неща, за които сме обещали, че никога няма да ни се случат. Повечето родители си мислят, че знаят много и достатъчно, но задачата на децата често е да им докажат колко грешат. И в повечето случаи успяват.



Спорен контрол

Вярно, има няколко неща в отглеждането на детето, които родителите наистина контролират, но те определено не са много. Колкото повече време минава, толкова по-незначителен е и реалният контрол, който родителят упражнява. Важно е да има правила и граници, но те далеч не гарантират, че имате какъвто и да е контрол над това какви са децата ви, техните личности, решения и реакции в конкретни ситуации.

Безусловна любов и разбиране

Като родители се опитваме да научим децата си колко важни са любовта и разбирателството, но на финала се оказва, че те вече го знаят, дори по-добре от самите нас. Източник: dete.bg