Коронавирусът е в детските градини. И сега какво правим? Някой разбирач ще се изкаже ли?

Поредната новина на заразен служител в детска градина стресна софиянци вчера. Пък и не само тях. След казуса с трите заразени от Ковид-19 три учителки от 50-та столична ДГ, които впоследствие все пак се оказаха чисти от коронавируса, този път медицинската сестра излезе с положителен резултат.

Тя се е тествала в петък около обяд по своя инициатива, тъй като била контактна с болен. Контактни с нея обаче са били и 12 деца от столичната детска градина "Приказна Калина" в район "Красно село", в която работи. 12 деца, всяко едно от които пък междувременно е било в контакт с още най-малкото дузина други малки и големи.

Към момента малчуганите са поставени в карантинен период, като техните проби се очаква да бъдат направени през следващата седмица. Ако същите се окажат, дай Боже, отрицателни, те ще могат да се върнат в детската градина. Ще смеят ли обаче техните родители да изпратят децата си отново там? Ще продължат ли да пращат и други родители мъниците си на детска градина. Още повече сега, след като само преди броени часове дойде и новината за още един случай на заразен - този път дете от детската градина "Слънце" в Смолян.

Какво се оказва? Коронавирусът е в детските градини. Официално. И сега какво правим? Някой разбирач ще се изкаже ли какво правим?

Със сигурност, да научиш, че детето ти е било в близък досег с болен от коронавирус, е шок за всеки родител след цялата тази пандемична ситуация, с която светът се сблъска през последните три месеца. След цялата тази паника, която изживяхме, и в която продължаваме да живеем, опитвайки се да свикнем с новия ритъм и условия на живот.



И докато едни се възмущаваха от въведените строги мерки, защитавайки позицията, че те са напълно излишни, други продължават да изживяват всяка новина за новозаразил се у нас с ужас и шок. Нужно ли беше наистина да се всява такава паника? Не е ли време да приемем нещата такива, каквито са, и да свикнем със съжителството с невидимия враг. Успокоение все пак има, и то е, че силите му вече са на изчерпване и симптомите, които предизвиква – много по-слаби и дори незабележими, уверяват експертите.

Въпреки това, мисълта, че най-милото на сърцето ти същество може да се е разболяло от коварния вирус, плъзнал от кой-знае-къде и заразил над 7 млн. души по света, отнемайки живота на близо половин милион от тях, безспорно звучи страховито за всеки родител.

Не знам за вас, ама мен все не ме оставя на мира случая отпреди няколко дни за учителките от злополучната 50-та ДГ в София, срещу които скочиха милиони потребители, изливайки омразата си под публикациите за тях. И се чудя как да си формулирам мисълта.



В какво се превърнахме, бе хора? Къде ни отиде, ако не друго, поне елементарното възпитание и чувството за дискретност? За съчувствие и човечност вече май е абсурдно, уви, да говорим. Как е възможно уж уважавани, или поне уважаващи себе си, медии да изнасят имената на предполагаемо болни хора, та милиони потребители да присвият в злобна злъч очи и със съскащи езици да плюят срещу тях.

Кметът на София също си позволи назидателен тон, като официално нарече поведението на тези учителки "безотговорно и недопустимо", въпреки че не са нарушили нито един закон на тази страна! Недопустимото е именно в това – че един лидер, един служител на гражданите на София, гласували своето доверие в него, да се държи по този некрасив и махленски начин.

Хора и институции продължават да хвърлят камъни, без да се замислят. Поведение - много по-опасно от всякакви бактерии, вируси и коронавируси.

Какво са направили тези хора, че сме готови да ги изпратим на кладата, само защото са се заразили с прословутия Ковид? Това им е вината. Какво очакваме – учителките и медицинските сестри да живеят в стерилна изолация, щото са се посветили на децата ни? Били безотговорни, били за уволнение, били заразоносителки, били сме народ от идиоти и тулупи... А не се ли замислихте, че докато плюете по тях, слюнката ви също може да се окаже заразна и да заразите с нея някого друг?

Истинските заразоносители са не те, а заразното зло в душите ни, породено от невежеството на ума и душата. От невежеството, което ражда страх. От страхът, който ражда омраза! А омразата - страдание и самоунищожение. Ето срещу кое зло трябва да се борим!

Четете още: Юруш към Гърция - за Бога, братя - да избягаме от лайната!