Автор
Woman.bg

Кърменето осигурява защита срещу сърдечни болести

Кърменето от 3 до 12 месеца значително намалява риска от хронични инфекции, свързани със сърдечносъдови болести у възрастните хора, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

То обхванало около 7000 души на възраст между 24 и 32 години от различни социални среди. За участие в изследването били подбрани деца от едни и същи родители, за да се избегне въздействието на социално-икономическите фактори.

Учените открили значима връзка между краткотрайното кърмене или ниското тегло при раждането и високите нива на С-реактивния протеин - известен маркер за инфекции, в кръвни проби, взети от участниците. С-реактивният протеин е синтезиран в черния дроб, пише vesti.bg.

Кърменето от 3 до 12 месеца е свързано с 20-30-процентно намаляване на концентрацията на С-реактивния протеин в кръвта в сравнение с хората, които не са били кърмени, поясниха учените от Северозападния университет.

Било установено също, че всеки допълнителен паунд (1 паунд = 0, 453 кг) телесно тегло при раждането е свързан с 5-процентно понижаване на концентрацията на С-реактивния протеин в кръвта.

Ефектът от кърменето е сходен с този от медикаментите за намаляване на нивата на С-реактивния протеин, поясниха учените.

Хронична инфекция е в основата на редица заболявания, сред които сърдечносъдовите болести, но досега не бе ясно каква точно е ролята й за появата им.

Получените резултати навеждат на мисълта, че кърменето може да намали ефекта от важен рисков фактор, свързан със сърдечносъдови болести у възрастните, отбеляза един от авторите на изследването Алън Гутмакър от университета.

Четете още: Как да се справите с чувствителните гърди през бременността

Резултатите от изследването са публикувани в "Пръсийдингс ъф дъ роял съсайъти".