Коластра

Това е първичното мляко, което се отделя от женските гърди след раждането. То е различно по съдържание от кърмата – по-богато е на белтъци и минерали, в него има и защитни имунни клетки и имуноглобулини.

Период на секреция на преходно мляко

Иначе казано, това е отделянето на коластра. Първичното мляко се отделя около 15 дни след раждането.

Лактостаза


Представлява задържане на кърма в гърдите. Може да се преодолее с по-често кърмене или изцеждане.

Психофизиологическа връзка

Това е връзката между майката и бебето по време на кърмене – една от най-силните изобщо в живота. Кърмачето не само суче, но приема топлина от майчиното тяло, нейната миризма, наблюдава образа на лицето й.

Свободно търсене

Кърмене според нуждите на бебето, а не на точно определен час. Според специалистите това е най-подходящият начин на кърмене, чрез който в максимална степен се избягва рискът от недохранване.

Предно и задно мляко

Предно мляко, което обикновено с по-малко съдържание на мазнини, е млякото в началото на храненето. То задоволява жаждата на бебето. Задното мляко потича в края на храненето, по-богато е на мазнини и цели да засити кърмачето.

Рефлекс на потичане на млякото

Стартира със засукването на кърмачето или чрез стимулирането на гърдата от помпата за кърма. Процесът на стичане на млякото по каналчета на гърдата се усеща и от майката.

Мастит

Представлява инфекция на млечните канали и гръдната тъкан. Това е състояние, което е изключително болезнено и задължително се нуждае от лечение с антибиотици, назначено от лекар.

Кърмаческа стачка

Бебето не иска да суче – това определено е кърмаческа стачка. Обикновено продължава около пет дни. Причините могат да бъдат заболяване на детето, страдание от продължителна раздяла с майката или честото използване на биберон.

Кръстосана люлка

Позата на кърмене, която се препоръчва на току-що започналите да кърмят майки. Кърмачката сяда, обляга гърба си на възглавница и поставя бебето в скута си – отново върху възглавница за по-голямо удобство. Главичката му трябва да се намира в сгъвката на лакътя на майката.

Източник: dete.bg