Автор
Woman.bg

"Мисия бебе 2020": Психологът отговаря на вашите въпроси

След като ви представихме първия уебинар "Мисия бебе 2020" в Woman.bg, организиран съвместно с "Елевит", ето какво отговори психологът и психотерапевт Ирина Кирякова на допълнителните въпроси, които ни изпратихте:

- До каква степен стресът в работата и забързаният ритъм на живот могат да повлияят на зачеването?

- При всеки човек влиянието на стреса е индивидуално, но той категорично е фактор в зачеването. Той може да е продиктуван не само от външни стимули, но и да е резултат от някакъв вътрешен конфликт. Това означава, че емоциите ни са тези, които предизвикват физиологични реакции в тялото. Това, обаче, не бива да ни плаши. Напротив, емоциите трябва да се преживеят, а не да се потискат.

- Ако не забременяваме, как да се освободим от тревожните мисли?

- В случай, че се опитвате да забременеете, а не можете, от изключително значение е подкрепата отвън. Именно тя ще ни помогне да внесем положителни емоции в ежедневието си. Няма как да се освободим от проблема, ако не му намерим решение. Докато не го направим, той ще продължава да ни държи в напрежение. Може и да сме "почукали на три врати" и да не са ни отворили, но на четвъртата със сигурност ще успеем. Важно е да сме упорити и постоянни.

- Как една жена може да си осигури спокойна бременност и има ли някакви техники и похвати за това?

- Има. Запомнете тези три действия: хранене, дишане и движение. Съществуват специфични техники на дишане, чрез които да се научим да влияем на мислите и чувствата си, така че да се освободим напълно от всякакви негативни емоции. Важно е и с какво се храним и какво време отделяме за движение. Не на последно място - заложете на позитивното мислене. За да се чувства една бъдеща майка щастлива и спокойна, емоциите трябва да са ведри и приятни.

- Какво бихте посъветвали бъдещия татко, докато жена му е бременна? Успяват ли мъжете, според вашите наблюдения, да откликнат на нуждите на половинките си в този период?

- Различно е. Мнозина от мъжете успяват. Други от тях са по-притеснени. И напълно разбираемо - това, което се случва в жената, остава загадка за мъжа. Понякога дори мъжете се тревожат повече от жените, тъй като отстрани нещата изглеждат по-различно. Бих посъветвала бъдещия татко да се опита да се настрои по-отрано за идеята за заедност, за едно цяло. И нещо много важно в партньорството - преди, а и след раждането, трябва да се изгради връзка на принципа: ако той се чувства добре, и аз ще се чувствам добре.

Какви книги за бременни препоръча Ирина Кирякова и какво още сподели тя в студиото на уебинара, може да разберете от тук:

(в материала има продуктово позициониране)