Коронавирусът изправи много родители пред предизвикателството да воюват на два фронта - работата вкъщи и дистанционното обучение на децата. Като майка, принудена да работи в домашни "полеви" условия и в същото време да влиза в ролята и на помощник преподавател, съвсем искрено и добронамерено ви споделям наблюденията си от тази така неочаквана за никого ситуация.


Като всяко ново начало, и тук настъпи очакваната суматоха сред родителите около новото онлайн училище.

За изненада или не, родителската група в социалната мрежа се наводни с мнения и от двата полюса - такива, които защитаваха тезата да не тормозим децата с уроци по интернет, при положение, че след като се върнат на училище, всичко ще си дойде на мястото. Други обаче с ентусиазъм приветстваха предложението за дистанционно обучение и някои от тях дори с готовност се отзоваха на молбите на онези родители, които срещнаха затруднения при регистрирането в учебните платформи.

И така, след час-два проучване и дузина опит-грешки, ето ни и нас пред монитора - доволни и щастливо настанени в очакване на първия урок във временното дигитално училище. Малкият е развълнуван, нещо ново и непознато се случва. Каква беше изненадата му, когато един след друг на екрана започнаха да изкачат усмихнатите лица на любимите му съученици, сред които и класната ръководителка. Всички се радваха и поздравяваха един друг.

Уроците са под формата на тест, така че на детето му се дава време спокойно да го попълни и да го изпрати на класната си. За щастие отговорите на повечето въпроси са ясни на малчуганите и те сами си ги попълват, без да се налага да питат родителите си. Това е и златният момент, в който онези майки или бащи, които са принудени работят вкъщи, могат да издебнат момент и да си свършат поетата задача. Е, няма да липсват и минути, в които все пак е добре, при по-малките ученици, мама или татко да помогне и да даде насока.

Ангажимента на децата пред "учебните" монитори обикновено е в ранните часове на деня, така че при една добра организация, търпение и добро настроение и родители, и ученици, могат да се справят повече от успешно с новото предизвикателство.


P.S. И за финал, с леко намигване, за тези родители, които обичат по-лежерните домашни одежди, да имат едно наум и да бъдат все така елегантно-дискретни, в случай че неволно попаднат пред екрана по бельо.;)

Четете още: Home office - новият начин да работиш по време на пандемия