Нов рекорд: Бебе се роди от ембрион, замразен преди 27 години

Малката Моли Гибсън се появява на бял свят преди два месеца и с това поставя нов рекорд в историята на генното инженерство.

Това, което я прави особено специална, е нейният ембрион, който е бил замразен в продължение на цели 27 години. Ембрионът е бил замразен през октомври 1992 г. и е останал в това състояние до февруари 2020 г. С това той става най-дълго замразеният ембрион, от който се ражда човешко бебе.

Предишният рекорд принадлежи на генетичната сестра на Моли - Ема, чийто ембрион престоява в камерата 24 години. И двете момиченца имат шанса да бъдат осиновени от едни и същи родители - американците Тина и Бен Гибсън.


Семейството е имало проблеми с фертилитета почти пет години, когато родителите на Тина виждат публикация за осиновяване на ембриони в местна медия. Заинтригувани от информацията, 29-годишната начална учителка и 46-годишният специалист по киберсигуност се свързали с Националния дарителски център за ембриони - християнска организация с идеална цел в Ноксвил, съхраняваща замразени ембриони на двойки, които са нямали възможност да дарят живот на всички подготвени за имплантация ембриони и са ги дарили, за да помогнат на хора с репродуктивни проблеми.

Така центърът дава възможност на семейства, като това на Гибсън, да осиновят някой от ембрионите и да си родят дете.

Основан преди 17 години, той реализира повече от 1000 осиновявания на ембриони. Двойките избират от 200-300 донорски профила с физически данни и демографска история.

"Не ни интересуваше как ще изглежда бебето, нито откъде идва, просто искахме съвет от служителите в центъра как да подходим. Казаха ни да си намислим някакво предпочитание и да тръгнем оттам. Тъй като със съпруга ми сме по-дребни на ръст, стеснихме избора до височина и тегло, подобни на нашите", споделя Тина пред BBC.

"Ема обожава сестричката си", допълва г-жа Гибсън. "Представя я на всеки, който я види, като "малката ми сестра Моли". Мама Тина е особено щастлива от приликата между двете си дъщерички. Изключително очарователна за нея е една малка бръчица между веждите и на двете момиченца, която се появява, когато се разсърдят за нещо.

Трайността на замразените ембриони е неограничена, твърдят от Националния дарителски център за ембриони. Възрастта им обаче се определя от появата на тази технология. Първото бебе от замразен ембрион е родено в Австралия през 1984 г.

Според информация на организацията в САЩ се съхраняват около 1 милион замразени човешки ембриона. А проучванията са категорични - 99 % от хората, проявили интерес към осиновяването, имат проблеми с репродуктивността.

Четете още: Роди се бебе гигант във Варна

През декември раздаваме страхотни награди. За да спечелите, кликнете тук.