Обрат в проучванията за Ковид-19: Бебе се роди с антитела

Ако досега казвахме, че някои хора се раждат с късмет, то от сега нататък, може би просто ще казваме, че някои хора се раждат с антитела. Шегата настрана, но жена от Сингапур, която се е заразила с Ковид-19 през март, когато вече е била бременна, е родила бебе, което има антитела в кръвта си.

Още от началото на пандемията много лекари и учени защитаваха тезата, че майката не може да предаде вируса на бебето, което расте в утробата ѝ. Този случай обаче дава съвсем нова насока и доказва, че плодът може да бъде заразен. Мъничето се е появило на този свят преди седмици без коронавирус, но с антитела в тялото си. Майката твърди, че според лекаря ѝ тя е успяла да предаде антителата си на бебето, след като се е преборила с болестта. За щастие, вирусът при нея е бил в лека форма.

Според медицината родилки рядко успяват да предадат коронавирус на детето си, тъй като досега не е открит активен вирус в околоплодна течност или в кърма. Все още не може да се каже дали бременна жена може да зарази бебето в утробата си, но е факт, че бебетата на жени, които са родили след прекарване на Ковид-19, имат антитела срещу вируса.

Четете още: Гущерова разкри как е кръстила сина (Снимки)