Побъркахте ги тези деца: Записките на една нормална майка по време на родителска среща

Ето че и тази лятна ваканция се изтърколи като медена питка на прощъпулник. Септември вече е тук, а заедно с него – и трескавата подготовка за новата учебна година. Съпътствана от обичайните родителски срещи, тичане по книжарници и магазини, регистрации по сайтове и електронни дневници, както и от необичайното досега напрегнато следене на ситуацията покрай новия коронавирус.

И така. Какво се случи на родителската среща вчера, на която в качеството си на майка на третокласник бях длъжна да присъствам, за да се информирам за новостите около предстоящата учебна година.



Проблеми със занималнята

Имаше както приятни, така и неприятни изненади. Да започна с лошите – оказа се, че точно класът, в който е синът ми, е останал без учител за следобедните часове по занималня. В резултат на това броят на децата в неговата паралелка бе разделен на три части, като всяка от тях бе разпределена в останалите три паралелки на третите класове по преценка на класния ръководител. Дотук добре – децата все пак ще са по групички със съученици от своя клас и все някак ще свикнат с новите, макар и разделени от останалите си приятели. Това, което ме притесни обаче, е фактът, че не един, а цели трима учители ще се въртят и редуват според дните от седмицата в паралелката, която детето ми ще посещава следобед.

Странна организация, будеща въпросите - как пък нито един от тях няма възможност да поеме децата от въпросната паралелка? Не е ли редно учителят да е един, за да свикне той по-бързо с индивидуалността, характера и уменията на всяко едно от децата, които и без друго, след въпросната рокада, надхвърлят допустимия лимит от 22 броя на класна стая. От друга страна, самият ученик не би ли се чувствал неловко и несигурно, докато свикне (ако изобщо свикне) с индивидуалния подход на всеки един от различните учители?

Откриха топлата вода!

Приятната новина е, че от тази година най-сетне в училището ще потече и топла вода, а тоалетните са ремонтирани. Всички те са оборудвани с течен сапун и дезинфектанти, за чието наличие ще се следи непрекъснато. От този пуст коронавирус поне да имаме и някакъв положителен ефект. Друг е въпросът - трябваше ли да ни сполети нещо подобно, за да се сетим, че е време да направим нещо по казуса за хигиената в училищата и да открием, аджеба, топлата вода!

Изолатори в училище

Нямаше как да бъде подмината и темата около недомисленото решение на МОН и МЗ учениците с вирусни симптоми да бъдат въвеждани в т. нар. изолационни стаи, където да чакат пристигането на родителите си. Оказа се, че самата дума „изолационни“ е предизвикала тревога сред родителите, поради което класният ръководител бе длъжен да влезе в ролята на психолог и усмирител на страстите и да обясни, че децата действително ще бъдат отвеждани в друго помещение, но без да им се вменява чувство на страх или вина от това, че са болни. Как точно ще се случи това, така че психическото им здраве да не бъде разклатено, и как децата ни ще се чувстват спокойни далеч от съучениците си, така и не се разбра.



Парите

От дума на дума стигнахме и до най-сюблимния момент от родителската среща – събирането на пари. Няма безплатен обяд, няма и безплатни учебници! Последните чакаха родителите, старателно подредени един върху друг в ъгъла на всеки чин. Без да влизам в подробности за цената на всеки поотделно, 30 лв. се оказа общата сума, която всеки родител трябваше да даде за тях + 10 лв. за общи консумативи – сапуни, тебешири, препарати, дезинфенктанти и т.н.

Та като сме захванали темата с парите, дайте да видим кои са основните неща, за които родителите ще трябва първоначално да се бръкнат в джоба, за да подготвят подобаващо детето си за новата учебна година.



– Раницата може да струва от 20 до 300 лв., но средната цена, която най-често родителите плащат, е 50 лв.
– Несесер – около 15-20 лв.
– 10 тетрадки – между 10 и 20 лв. в зависимост от броя на листата
– 1,50 лв./бр. - химикалки
– 1 лв. - гума
– 1 лв. - острилка
– Цветни моливи – от 5 до 20 лв.
– Водни бои – от 5 до 20 лв.
– 10 подвързии – между 20 и 30 лв.
– Спортен екип, за който родителите трябва да си приготвят поне 50 лв.
– По 2.80 лв. на ден за обяд в стола + джобни

Дотук по груби изчисления средната сметка за подготовка на ученика, без дрехите и обувките, излиза около 250 - 300 лв. Като прибавим и тях, 500 лв. минимум ще са необходими на всеки родител, за да изпрати с чиста съвест своя малчуган в класната стая.

На финал, не ни остава нищо друго освен да пожелаем на учениците си успешно ново начало, здраве и попътен вятър в света на познанието и предизвикателствата на това странно време, в което живеем. А на нас, родителите – търпение, кураж и надежда.


П.П. В гореизложения списък не включвам разходите около електронните средства, които трябва да осигурим на децата в случай че бъдат отново върнати пред "учебните" монитори заради пандемията от новия коронавирус.

Четете още: Неволите на една работеща от вкъщи майка