Психолог алармира: Децата развиват куп емоционални проблеми, ако им спрем общуването с връстници

Изолацията, наложена вследствие на пандемията от новия коронавирус, постави децата в незавидно положение, откъсвайки ги от социалния живот навън и игрите с връстници. Парковете опустяха. Училището се трансформира в дистанционна форма на обучение, а малчуганите закопняха за приятели.

Ограничаването на контактите и дефицитът на общуване между децата обаче, носи опасности за психиката им, предупреждава турски психолог. Според Мехмет Тебер - клиничен психолог и педагог, продължителната социална изолация може да дестабилизира емоционалното им състояние, да изостри нервната им система, да ги направи по-недоволни и капризни.

Експертът предупреждава родителите за възможни промени в психологическото състояние на децата им и подчертава, че общуването е толкова важно за всяко едно дете, колкото пиенето на вода и храненето.



"Хората са социални същества, а това правило с двойно по-голяма сила се отнася за децата", казва Тебер. Малките човечета изпитват много по-голяма нужда от общуване с връстниците си, отколкото възрастните. И когато тази необходимост им бъде ограничена за по-дълго време, това може да провокира у тях чувство за несигурност, стрес и неудовлетвореност, предупреждава специалистът.

Родителите, добавя той, до някаква степен помагат на нуждата им от социален живот, но не могат напълно да задоволят жаждата им за него. "Точно както ние, големите, не можем да общуваме само като прекарваме време с нашите майки и бащи, същото е и при децата", пояснява психологът. Тебер отдава огромно значение на необходимостта на подрастващиге от общуването им с връстници, както и на необходимостта им да се забавляват с приятели на тяхната възраст.

Всичко това Тебер споделя на базата на личния си опит. Експертът посочва големия брой семейства, които са се оплакали от въздействието на полицейския час върху децата им, въпреки че от въвеждането му са изминали едва 20 дни. По думите на родителите, наследниците им станали по-агресивни и по-избухливи, чувствали се неразбрани и нещастни.



За да запълнят празнината в душата на децата си в такава ситуация, родителите трябва да се опитат да отделят повече часове за игри и общуване с децата си, съветва психологът. Прекарването на повече време на мама и татко в компанията на децата може до голяма степен да тушира недоволството у малчуганите и да направи изолацията за тях по-поносима.

За да облекчат още повече състоянието на децата си, Тебер съветва родителите по-често да им позволяват да общуват с приятелите и съучениците си онлайн.

В случай че агресивното поведение у детето продължи да се задълбочава, или мъникът развие проблеми с храненето и съня, Тебер препоръчва на семействата задължително да се обърнат към детски психолог.

За щастие у нас вече парковете са открити за децата до 12 -годишна възраст и те спокойно могат да се насладят на разходка в компанията на родителите си в часовия диапазон от 9.30 ч. до 18.30 ч. всеки ден.

Четете още: Съветите на ТОП експерт: 10 трика как да накараме детето да учи дистанционно