Автор
Антония Михайлова

Съветите на ТОП експерт: 10 трика как да накараме детето да учи дистанционно

Пандемията от новия коронавирус промени живота и на големи, и на малки. Всички са под карантина. И докато училищата са затворени, а много родители са в принудителен отпуск или работят от вкъщи, дистанционните уроци са във вихъра си вече втора седмица. Много майки и татковци са притеснени от факта, че трябва да огряват на няколко фронта - хем да помагат и стимулират децата си в учебния процес, хем да си вършат пълноценно своята работа. Не е лесно, но не е и невъзможно!

Ето 10 златни правила за дистанционно обучение, които една майка на ученик, работеща и като педагог, сподели с нас на базата на личния си опит:

1. Включете устройството предварително, за да проверите всички технически възможности, и врезте в учебния чат 5 минути преди урока. С това ще си спестите много време за възможни технически проблеми. Така и дедето ви ще научи, че домът е дом, но графикът е свещен. И че учителят трябва да се уважава независимо дали си в училище, или вкъщи.



2. Ако детето ви може самостоятелно да изпълнява поставените задачи от даден урок, тогава не е необходимо да поемате вие тази отговорност. По този начин си освобождавате глътка въздух и за себе си.

Няма нужда от допълнителен героизъм - трудно ще се превърнете в учител по всичко изведнъж. Затова по-добре свършете своята работа, пък и така ще ви останат сили и за многото домакински дела в края на деня.

3. За да не тичате сутринта из апартамента в търсене на необходимите материали и учебни тетрадки, подгответе всичко необходимо според програмата за деня с детето си вечерта или му напомнете сам да го направи, ако е в по-напреднал клас.

4. Детето трябва да има определено място, където да стоят всички необходими учебници, тетрадки и канцеларски материали. Така ще му бъде по-лесно да се ориентира и подготвя сам.



5. Осигурете спокойна и тиха среда на детето си. Ученикът не бива да се разсейва от външни шумове по време на дистанционното обучение, които да разконцентрират вниманието му и да му попречат на учебния процес.

6. Подкрепяйте детето си в тази ситуация, Обсъждайте всеки ден учебните материали. Питайте го какво ново е научил и какво му е било трудно за възприемане, за да му помогнете да го разбере. Така ученикът няма да има множество неизпълнени уроци и винаги ще е готово да научи нови неща!

7. Не забравяйте да похвалите детето. Всъщност за него тази ситуация също е стресираща и нова. То се адаптира към новия формат на обучение буквално в движение.

8. Помагайте в домашната работа. И преди сте участвали в домашните работи, нали? Отново вашата помощ ще е от полза и по време на дистанционното обучение. Помогнете на детето да усвои пълноценно новите знания. Обяснете му спокойно и с търпение онова, което не му е било ясно.

9. Говорете предварително с детето си за правилата на поведение в онлайн часовете: да слуша, да вдига ръка и да взима активно участие, да е закусило преди учебния час, а не по време на него.

10. И на финал, не позволявайте на детето си да влиза в онлайн часовете от леглото си, още сънливо и неизмито. За да е свеж и в добро настроение, ставайте рано и организирайте времето си така, че ученикът да е облечен и седнал на бюрото си в очакване на новия за деня дистанционен урок.

Четете още: Неволите на една работеща от вкъщи майка