Пушенето на марихуана по време на бременност води до аутизъм при децата

Употребата на марихуана по време на бременността може да увеличи значително риска от развитие на аутизъм при децата, съобщава Си Ен Ен. Това твърдят учени, провели едно от най-мащабните изследвания, правени някога досега по въпроса за влиянието на наркотичното вещество върху плода.

"При жените, употребявали канабис по време на бременността, вероятността да имат дете с аутизъм се оказва с 1,5 пъти по-голяма, казва авторката на изследването д-р Дарин Ел-Шаар - специалист по перинатална медицина и клинична изследователка в Ottawa Hospital Research Institute в Канада. "Това не са успокояващи констатации. Ето защо ние апелираме майките категорично да не посягат към канабис по време на бременността и кърменето", допълва Ел-Шаар.

Резултатите са изведени на базата на анализ на данните от всяко раждане в Онтарио, Канада, в периода от 2007 до 2012 г. – много преди марихуаната да бъде легализирана в северноамериканската страна през 2017 г. От половин милион жени в този масив от данни, изследователите впоследствие стесняват фокуса на изследването само сред 2200 жени, които са заявили, че са употребявали единствено марихуана по време на бременността, без да я смесват с тютюн, алкохол или опиати.



Какво показват резултатите от предишни проучвания...

Според резултатите от изследване на американски учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, проведено миналата година, пушенето на марихуана през бременността може да предизвика у детето, когато то порасне, редица психични заболявания, сред които параноя и шизофрения.

А според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията употребата на канабис може да бъде виновник за:

- по-ниското тегло на новородените;

- импулсивност и хиперактивност при подрастващите;

- проблеми с концентрацията и други когнитивни и поведенчески нарушения при децата;

- 2,3 пъти по-голям риск от мъртвородено бебе
.



"На базата на резултатите от предишни проучвания, не съм много изненадана от нашето откритие", коментира Ел-Шаар. "Развитието на мозъка на плода се случва през всички гестационни етапи", пояснява тя.

Редно е да се добави все пак, че проучването не отчита количеството и вида на марихуаната, които жените са използвали по време на бременността. То не отчита и кога по време на бременността или колко често жените са употребявали марихуана.

Горните данни обаче са красноречиви и означават само едно - всяка жена, която употребява марихуана и установи, че е бременна, трябва незабавно да обсъди това с лекарите, казват американските експерти. Въпреки това много млади жени не отговарят открито по този въпрос, показват проучванията. Използването на марихуана от бременни жени е нараснало с цели 75% между 2002 и 2016 г. Тенденцията от тогава до сега е към все по-голямо нарастване, предупреждават учените.

Ето защо американският колеж по акушерство и гинекология ежегодно препоръчва на бременните майки да преустановят употребата на марихуана, предупреждавайки ги за рисковете от последиците върху организма на бъдещото им дете. "Бременните жени или жените, които възнамеряват да забременеят, трябва да бъдат насърчавани да преустановят употребата на марихуана за медицински цели и да бъдат насочени към алтернативна терапия, за която съществуват по-добри данни за безопасност, свързани с бременността", посочва в препоръките си Американският колеж за акушер-гинеколози.

Пълните резултати от изследването са публикувани в понеделник в престижното научно списание Nature.

Четете още: Неочевидни симптоми на коронавирус при деца