Автор
Ива Петрова

Неочевидни симптоми на коронавирус при деца

Според лекарите децата са най-малко застрашени от коронавирус, защото най-често го прекарват безсимптомно. При това обаче малчуганите могат да бъдат преносители.

Погрешно е да се смята, че децата изобщо не се заразяват. И макар статистиката да е доста утешителна, децата също могат да боледуват тежко от ковид-19. Затова е добре да знаете за какви симптоми да внимавате, за да потърсите лекарска помощ своевременно.

Най-честите първи признаци на коронавирусна инфекция са високата температура, сухата кашлица и учестеното дишане. Тези симптоми се проявяват както при деца, така и при възрастни. Има обаче и други:

- обезводняване – ако детето плаче без сълзи или не ходи по малка нужда 8-12 часа;

- сънливост и флегматичност – детето изведнъж става вяло, постоянно се опитва да си полегне, което по принцип не е нормално за него;

- диария и повръщане – такива симптоми също са били регистрирани сред болни от коронавирус деца в Китай;

- обрив на краката – този симптом е отбелязан от педиатри в Испания, Италия и Франция. Деца и подрастващи са имали пурпурни на цвят обриви по пръстите на краката и по стъпалата. Обривът е много подобен на този при варицела или морбили и след оздравяване не оставя следи по кожата.

Бъдете бдителни и направете тест на детето си, ако забележите някой от тези симптоми. Дори и да няма други оплаквания, то може да зарази свои роднини от рисковата група или самото то да развие усложнения!

Четете още: Вече е ясно: Защо децата страдат по-рядко от КОВИД-19