Тестове, които измерват ДНК на кръвта на бременни жени, вършат работа за отгатване на пола на бебе след седем седмици бременност, без да представляват опасност за зародиша, според американско изследване.

Мета-анализ на предишни изследвания по темата предполага, че използването на ДНК анализ без клетки на плода от кръвта на майката е по-прецизен метод от теста на урина или сонограма и е по-безопасен от амниоцентеза.

Той също така може да се използва по-рано от ултразвук, който е точен от 11-14 седмица или амниоцентезата, освен това крие малък риск от недоносване на плода.

Изследването, публикувано в Journal of the American Medical Association, включва 57 изследвания, представляващи 3 524 бременности с момчета и 3 017 – с момиченца и установява точност от 95-99%, пише БГНЕС.



Технологията за откриване на циркулиращата Y-хромозома ДНК последователности в плазмата на бременни жени е около от 1997 г.

Много държави в Европа, сред които Франция, Испания, Великобритания и Холандия рутинно предлагат този тест на бременни жени. Някои компании също продават тестовете на потребители по интернет. Източник: dete.bg