Учените все още се опитват да обяснят защо бебетата, чиито майки са ядели повече риба по време на бременността, имат по-добри вербални и социални умения. Може ли яденето на риба да помогне за развитието на мозъка на детето?

Повечето бъдещи майки са наясно колко е важен режимът им на хранене, за да имат здрава бременност и здраво бебе. Знаят, че яденето на разнообразни пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, крехки меса и други полезни протеини играе важна роля, както за тяхното здраве, така и за здравето на бъдещото им дете. Знаят и че след раждането най-добрият начин бебето да получи оптимално добра храна е кърменето, пишат от zdrave.bg

И все пак се провеждат още изследвания, които да покажат, че консумацията на риба може да промени нещо в развитието на бебето, за да му даде добър старт още преди да се е родило.

Защо е полезно да ядем риба по време на бременността

Наистина няма много доказателства за това, че, ако ядем повече риба, детето ни ще бъде „по-умно”, но ранните изследвания показват, че консумацията на тази храна наистина се отразява на развитието на бебето по позитивен начин.

Ето какво учените знаят за връзката между мастните киселини в рибата и мозъчните клетки:

- рибата (или по-точно рибеното масло) е основен източник на дълговерижни омега-3 мастни киселини;
- DHA е основна структурна тъкан в мозъка;
- периодът на най-бързо развитие на мозъка на човека е през първата година от живота;
- ако мозъкът е лишен от мастните киселини, необходими за формирането на DHA, това ще повлияе мозъчното развитие;
- изследвания върху животни показват, че диетите, които не осигуряват на организма достатъчно DHA, водят до понижено функциониране на централната нервна система и забавяне на мозъчното развитие.

Кърменето осигурява допълнителни мастни киселини

Ако като майки искаме да се уверим, че бебето ни продължава да получава правилните количества мастни киселини и след бременността, можем да сме сигурни, че кърменето е най-добрият избор, който можем да направим за изхранването на детето си.

През първата години от живота на бебето (или колкото време го кърмим), кърмата осигурява перфектни количества хранителни вещества, които да помогнат на детето да расте и да се развива. Всъщност половината калории в кърмата идват от мазнини, за които вече знаем, че са от особена важност за мозъчното развитие и другите нужни умения.

Как да увеличим количеството рибено масло в диетата си по време на бременността

Какво да направим, ако искаме да увеличим количеството прието рибено масло по време на бременността, за да помогнем на развитието на бебето? Една от възможностите е да приемаме хранителни добавки с омега-3 мастни киселини, които са достъпни в аптеките без рецепта. Каква точно добавка да приемаме обаче и в какви количества е желателно да обсъдим предварително с лекар.



Другата възможност е да ядем повече риба по време на бременността.

Ето списък с видовете риба, които са най-богати на омега-3 ненаситени мастни киселини:

- скумрия;
- речна пъстърва;
- херинга;
- риба тон;
- сьомга;
- сардини.