Кухо яйце - такъв термин най-често чуват жените при нежеланото прекъсване на бременността. Този синдром е най-честата причина за спонтанен аборт. При него вече оплодената яйцеклетка успешно се захваща за маточната стена, но развитието й спира и организмът я изхвърля.

Всичко това се случва в ранната фаза на бременността, така че повечето жени дори не разбират, че са били бременни. Сърдечният ритъм на ембриона е възможно да бъде чут още в 6-та гестационна седмица. Ако това не се случи след още шест седмици, тоест в 12-та гестационна седмица, значи се наблюдава Синдрома на кухото яйце.

Симптомите за него са болки в корема, зацапващо кафеникаво течение, липса на общите неразположения на бременността. Това обаче може да бъде определено единствено от гинеколог при преглед с видеозон. На него обикновено се вижда плоден сак, но в него липсва зародиш.



В такъв случай лекарите препоръчват жената да бъде приета в болница, за да бъде отстранен неразвиващия се зародиш. Най-често организмът го изхвърля сам още в ранните седмици на бременността.

Най-честата причина за Синдрома на кухото яйце е недостатъчното производство на хормони от организма на майката. Повечето гинеколози смятат, че синдромът е защитна реакция на организма срещу увредения плод - когато са налице хромонозни аномалии, те се разпознават от тялото на майката и то спира да произвежда хормони, за да бъде изхвърлен зародиша.

Появата на кухо яйце е случайно събитие - не е гаранция, че щом веднъж е било налице, ще се случи и втори път. Ако обаче има две такива бременности, е добре да се направи генетична консултация. Има вероятност някой от родителите да е носител на генетичен дефект. Източник: dete.bg