Автор
Антония Дамянова

Смелостта да градиш бъдеще в България: Историята на едно младо семейство, което избра да отгледа децата си в родината

Защо едно младо българско семейство избра да роди и отгледа наследниците си в родината, а не в чужбина, и какво трябва да се промени у нас, за да се раждат повече деца, разказва Мая - бъдеща майка и участничка в кампанията на ДНК – “Направи го сега”.

Решението да имаме дете бе обмисляно отдавна и много искахме да го изпълним в близко бъдеще. За съжаление обаче понякога обстоятелствата надделяват над желанието. Заедно сме от вече близо 7 години, но 4 от тях прекарахме разделени - аз в България, а той в Англия. Когато най-накрая завършихме образованието си и минахме през дилемата дали да се установим в чужбина, или тук, се радвам от сърце, че предпочетохме България.

Със сигурност, не е лесно да се живее тук, когато си с висше образование, млад и без опит, и трудно се приспособяваш към ежедневието на възрастен, в което трябва да плащаш сметки, наем за жилище и други всевъзможни разходи. Явно сме от късметлиите, които си намериха работи по специалността и след година и малко стаж успяхме да кандидатстваме за ипотечен кредит и да закупим нашия малък дом.

От няколко месеца вече живеем в собствен апартамент, а на 22.10.2022 г. сключихме и граждански брак след романтичното предложение, което Денислав ми направи в Рим. И дори всичко да звучи като приказка, която скоро ще придобие още по-голям смисъл и безкрайно щастливи моменти, съм сигурна, че това ще бъде едно не много лесно приключение и за двамата.

Как си представяте бъдещето с вашето дете?

Със сигурност си представям бъдеще, в което живеем заедно като семейство в България и не искам да допускам мисълта, че може да ни се наложи един ден да заминем за чужбина, за да осигурим "по-добро бъдеще" за нашите деца. Под "по-добро бъдеще" имам предвид финансова стабилност и живот без напрежение и семейни караници главно за пари, които да ни отдалечат един от друг. Хармонията и разбирателство в семейството са най-важни за мен, наред с любовта, и мисля, че хората трябва да полагат много усилия и време, за да не се стига до раздяла.

Има ли нещо друго, което искате да споделите с нас?

Много ще се радваме, ако бъдем едни от избраните семейства. Със сигурност това ще ни е от голяма помощ и още една причина да мислим, че сме направили правилния избор като сме останали да живеем в България! Трябва да има повече подобни кампании и повече да се говори за тях, защото ние научихме съвсем случайно, най-вероятно щяхме да се запишем и по-рано!



Какво трябва да се промени в средата, за да се раждат повече деца?

На първо място условията за детски помощи, както и размера им. На второ място трябва да има повече стимули и привилегии за младите хора, защото времената вече са различни и всеки един млад човек като нас иска първо да се чувства стабилен, за да осигури нормален живот за дечицата си. Това в България става трудно и за това се наблюдават статистики в последните години при жените да раждат първото си детенце след 30-годишна възраст. Жените, които раждат около 20-24-годишна възраст обикновено са необразовани, неработещи, останали да живеят при родителите си или имат висок стандарт на живот. В това няма нищо лошо, разбира се, но повечето разумни млади, които са решили да се образоват просто няма как да си позволят да имат деца със заплата от 1200 лв., да живеят самостоятелно и да покриват ежедневните си разходи.

Историята на Мая и Денислав е част от кампанията на ДНК – “Направи го сега”, която е насочена към образованите и икономически активни млади българи, които рядко получават подкрепа по отношение на отглеждането на своите деца.

Ако сте заченали своето бебе през 2022 г., запишете се на www.napravigo.bg, като изпратите своята лична история, заедно със семейна снимка. И тази година 20 от регистриралите се семейства ще получат "Бебешки ДНК пакет" с всичко необходимо за първата година от живота на техните бъдещи деца. Регистрирайте се до 31 януари 2023 г.

Подкрепете инициативата, като си купите календар с кауза: https://www.booktrading.bg/napravi-go-sega-2023 .

Четете още: Той губи цялото си семейство, но скоро намира Нея – любовта