Автор
Woman.bg

След 11 години в Германия те избраха да отгледат детето си в България

Заедно сме не само като партньори и приятели, но и две личности, стремящи се да се развиват, да градят и да израстват заедно от почти 10 години. Преминахме през много етапи и от 2020 г. насам животът ни е пълен с нови емоции и преживявания.

Сгодихме се през 2020 г., през 2021 г. се състоя нашата сватба, а тази година получихме най-страхотния подарък - нашия син Явор. Винаги сме искали да имаме дете. За нас това означава преди всичко един приятел в семейството, на когото да предадем всичко, което знаем и можем.

Смятаме, че развитието, било то кариерно, или личностно е до време и ако няма на кого да предадеш ценностите от живота, то някак си му оставаш длъжник. А и животът без наследство би било доста самотно, скучно и егоистично преживяване, нали? Няма да има от кого да се учиш ти след години. Направихме го сега, защото чувстваме, че това е следващата стъпка за нас. Стъпка, която също така искахме да направим в България. През април тази година, след 11 години в Германия (учене, работа, събиране на опит, смелост, решителност, приятелства), решихме да направим крачката обратно към Родината.

Доста турболенции и новости събра за нас 2022 г., но сме изключително горди и радостни от факта, че избрахме Явор да има възможност да расте и да има нашето детство тук - в България, близо до своите близки, близо до корените си.

Как си представям бъдещето с моето дете?

Представяме си едно безгрижно детство, каквото сме имали и ние двамата в малките градове. С много игри навън, до късно и без притеснения за сигурността на децата. Представяме си едно активно детство с добра инфраструктура за спорт и възможности за развитие. Детски градини, училища и университети, предлагащи високо социално, културно и финансово образование и развитие. Представяме си детство, изпълнено с разходки из нашата прекрасна родина. Намечтали сме си да научим нашето дете на ценности и най-важното за нас - да е здравомислещ, анализиращ и да намира решенията на трудностите и проблемите самостоятелно. Това за нас би бил ключът към доброто възпитание в този пълен с изкушения и несигурност свят.

Какво трябва да се промени в средата, за да се раждат повече деца?

Основното, поне за нас, е липсата на мотивация у младите хора. Напоследък често двамата си говорим за средата и колко решаваща е тя за ежедневните ни действия. Изминаха около 6 месеца от прибирането ни обратно в родината и все още сме в търсене на средата, на нашия балон, в който се чувстваме добре, защитени, разбрани и обичани, доволни и мотивирани за всеки един нов ден. Търсим и знаем, че ще го намерим и изградим отново, както го направихме и в Германия. Според нас точно това намиране на собствения щастлив балон (среда) е пътят към положителния ръст на новородените. Ние, хората, сме тези, които определят или решават средата, в която искаме да останем. Ако нещо не ни харесва - нека го споделим, но на правилните хора, които могат да го подобрят, а не като оплакване пред приятел или колега (глас в пустиня, изяждащ вярата в нас). С една дума промяната в средата сме ние, нашето мислене и нагласа, нашият мироглед.

А това се променя с добри примери в обществото като млади двойки, които успяват да балансират родителството и работата. Все пак хората сме социални същества и например чрез модерните платформи младите двойки с деца могат да породят нуждата и желанието на други да имат такива. И това за радост вече се случва, в световен мащаб. Пожелаваме си да се изтрие завинаги фактът, че детето е пречка и тежест. То е спътник в животите ни. Относно законите - в много държави с отрицателен прираст на новородените вече има въведени бонуси за млади родители. Може би това би бил добър стимул. Не е задължително те да бъдат строго материални. Може да става въпрос за бонуси, свързани с личностното развитие на двойките. Това ще бъде едновременно както в полза на възрастните, така и би отсяло извадката от обществото, правеща деца само за парично обещетение.



Историята на Даниела и Николай е част от кампанията на ДНК – “Направи го сега”, която е насочена към образованите и икономически активни млади българи, които рядко получават подкрепа по отношение на отглеждането на своите деца. Ако сте заченали своето бебе през 2022 г., запишете се на www.napravigo.bg, като изпратите своята лична история, заедно със семейна снимка. И тази година 20 от регистриралите се семейства ще получат "Бебешки ДНК пакет" с всичко необходимо за първата година от живота на техните бъдещи деца. Регистрирайте се до 31 януари 2023 г.

Подкрепете инициативата, като си купите календар с кауза: https://www.booktrading.bg/napravi-go-sega-2023

Четете още: Напук на прогнозите – едно малко Чудо си проправя път