Автор
Антония Михайлова

Телевизор в детските градини - за или против

Във връзка с нарастващата в последните години тенденция в детските градини да се поставят телевизори и да се предлагат чрез тях детски филмчета на децата, у мен се зародиха не един или два въпроса: Редно ли е да се прави това? Защо? С каква цел? Какво гледат децата ни и с каква продължителност? И защо учителките толкова отявлено и категорично защитават позицията да има телевизия в детските им градини?

Лично аз, като майка на 5-годишен син, съм против подобно явление. Самата аз останах изумена от присъствието на телевизор в стаята, в която детето ми прекарва голяма част от ежедневието си, след като за първи път прекрачих прага й. Обяснението на учителките беше, че децата се радвали на детски филмчета, като “Пинко розовата пантера“, “Ну, пагади“ и др., които те им пускали следобед, след като станели от сън. Защо го правят обаче, така и не успяха да ми обяснят. Така децата се били успокоявали, успя все пак да ми отговори една от учителките на сина ми.

Моето мнение е, че децата ни прекарват достатъчно време пред монитори и екрани извън времето в градината, и едва ли е нужно това да се прави и в рамките на детското заведение. Детската градина е място, където те отиват, за да общуват, да играят, да развиват способностите си, да обогатяват познанията за себе си и света, но не и място, където трябва да ги превръщаме в обикновени консуматори на готово поднесена и предварително смляна информация. Освен, разбира се, ако телевизорът не се използва с учебна цел.

За нас се оказа истинско предизвикателство да научим какво е мнението и на други родители по въпроса: Трябва ли да има телевизори в детските градини и какво е редно да се предлага на децата ни да гледат от тях? Ето какво ни отговориха те:

Борислава, майка на Йоана, 6 г., и Кристиян, 2 г.: "Според мен, в днешно време е трудно да се мине без него. И го виждам по-скоро като добър помощник. Гледането на филмчета е един от съвременните начини за разказване на истории. Не казвам, че е по-добър от традиционния, но има своето място в днешното ни битие. В този смисъл, няма как да го зачеркнем. Освен това е подходящ за привличане на вниманието на много деца, съсредоточени на едно място. Мисля, че въпросът е не дали да го има, а как и колко да се използва. Това притеснява повечето родители, с които контактувам. Гледането на телевизор в детската градина трябва да е с определена цел, регламентирано като момент в деня и времетраене. Последното следва да е достатъчно ограничено и съобразено с мнението на родителите."

Мила, майка на Александра, 9 г.: "При нас обясняваха, че е с образователна цел. Казах им, че на деца на 3-5 години има как с книжки да се обяснява, а не с телевизия. Преди в нашата детска градина искаха да се слага. Бях твърдо против. С още един баща такъв отпор дадохме, че телевизор нямаше до последно. Аз дори заплашвах, че ще подам жалба, ако такова нещо влезе в групата, понеже една майка дори искала да подари. Да, ама не им се получи. Иначе е лесно решение - строяват децата да гледат и не се занимават."

Ваня, майка на Габи, 3 г.: "Вкъщи Габи гледа много телевизия, въпреки че аз съм много против. Затова присъствието на телевизор и в детската градина действително ми идва в повече. Интересното обаче е, че учителките си искат телевизор в детската градина. Уж било за учебния процес. Другите родители дори ме изключиха от фейсбук групата, защото се оказах единственият противник да се отделят от родителския бюджет пари за телевизор. Според мен децата не се гледат и възпитават качествено. Миналия петък бях помощник леля в групата на Габи. Потресена съм от учителките, от децата – също. Повечето от тях се оказаха много буйни. Само 5-6 се държаха спокойно. Истината е, че цялата система у нас е сбъркана, и за учителките е далеч по-лесно да ги укротяват с помощта на детски филмчета, отколкото с други културни прийоми. Повярвайте ми, в групата цареше пълна анархия сред децата. Повечето от тях нямат респект към големите и не слушат. Бият се едни други. И за жалост по-кротките и добрички са длъжни да понасят върху себе си агресията на по-буйните и необуздани деца. Миналата седмица едно момиченце от групата на Габи я е нападнало с дървено еленче, докато лелката била излязла от стаята. Буквално я е набило. Повалила дъщеря ми на земята и я е удряла по главата с играчка. Габи не спря да реве в продължение на пет дена от болки в главата. Слепоочията й бяха зелени. Няма образователна система, няма спорт, нищо градивно няма. Телевизорът е най-малкия проблем."

Даниела, майка на Киара, 5 г., и Алусиан, 1 м.: "Първо да кажа Да за телевизор, защото съвремието го позволява, а технологиите, каквито и да са те, обучават и развиват. За придобивката телевизор съм, ако се ползва със съвест, за доброто на децата ни. Но съм против, ако се ползва вместо работата, влизаща в учебния материал. Продължавам да мисля обаче, че детската градина е място за учене и игра, място за социализация, обмяна на мнения и познания между децата. Против съм, ако учителите го използват, за да избягат временно от ангажиментите си към децата. Ако трябва да попълня анкета само с ДА или НЕ, ще отговоря с НЕ. В нашата детска група няма за разлика от другите групи в градината. Мнението на майка ми, която е детски учител, е твърдо НЕ."

Милена, майка на Дара, 9 г.: "Категорично съм против! Децата ни прекарват достатъчно време пред екраните, за да им се набиват те и в детската градина, чиято цел е да социализира. Децата ни ходят на детска градина, за да общуват помежду си, да играят, да спортуват, да учат, а не да гледат телевизия."

Весела, майка на Ани, 3 г.: "Нямам нищо против да им пускат детски филмчета от време на време. Стига да е контролирано, разбира се, и не ежедневно."

Мария, майка на Иван, 6 г.: "Аз съм За телевизор в детска градина, но когато се използва за не повече от половин час за гледане на детско филмче. Освен това телевизорите могат да се използват и за образователна цел, като се свържат с лаптоп."

Надя, майка на Марти, 12 г, и Тео, 5 г.: "Тео беше в две градини. В първата ползваха телевизор. Тук госпожите не искат. И нямаме този проблем. Ако е нужно нещо да им се пусне с образователна цел, ходят в музикалния салон. Аз лично съм против в детската градина да се пуска на децата телевизия."

Таня, майка на Люси, 9 г.: "Аз съм За, но да има подбрани неща за гледане. Без агресия. Красиви картини, детски и с поука. Класическа музика с живопис и т.н., всичко възпитателно и красиво. Децата ни растат във време с технологии. Не е добре да са изолирани. Информацията, която възприемат обаче, трябва да е на ниво."

Виолета, предучилищен педагог: "Моят отговор е "за" телевизор. Защо "не". Телевизорът е част от живота на всеки един от нас, включително и на децата. Ние не можем да лишим децата от телевизора. Но .. трябва мярка. Учителят е този, който ще прецени по кое време и за колко време детето може да гледа телевизия. Например аз го използвам за обучение. Телевизорът в групата ми е нов, модерен. На него може да се включва флашка, на която аз си записвам презентации и друга информация, която използвам в работата си. Е, разбира се, не трябва да се прекалява. Всичко в рамките на умереното."

Какво е вашето мнение по въпроса?