В периода около 5 – 6-и месец бебето вече е достигнало до един нов, по-зрял етап на развитие, когато крехкият му организъм вече е готов за първата си среща с нещо по-различно от майчината кърма (или адаптираното мляко). С други думи – времето за захранване е настъпило и твърдата храна, под формата на пюре, вече спокойно може да бъде поднесена пред фините сетива на огладнелия дегустатор.

Следват най-подходящите плодове и зеленчуци за бебето, горещо препоръчвани като първа стъпка към захранването. С коя от тях ще започнете е лично ваш избор:

Батат (червен картоф)

Някои родители отлагат за по-късен етап запознаването на мъниците си с този превъзходен зеленчук. Факт, продиктуван преди всичко от опасението им, че подчертано благия вкус на батата ще окаже силно въздействие върху оформянето на вкусовите навици на детето в полза на сладкото. Всъщност, като се замислим, кърмата също има сладък вкус. А пред природните закони и боговете мълчат. Така че, мили мами, изборът е ваш. Ако се боите от вероятността детето ви да развие подчертано предпочитание към сладките храни и считате, че това ще навреди на аспирациите му към несладките, списъкът по-долу предлага достатъчно избор. Ако обаче вашето дете е било или и все още е кърмено, на него определено ще му допадне вкусът на сладкия картоф. Най-важното, което можем да знаем със сигурност, е че сладките картофи са пълни с витамини D, C, В6, с желязо, калий и магнезий.

Банан

Бананите са перфектен избор за първа храна на бебето. Те са изключително хранителен плод, доставят нужната енергия, регулират кръвната захар. Активно участват и в изграждането на костната система. Богати са на витамините от групата B, както и на магнезий. Редно е да знаем обаче, че консумацията на твърде много банани може да доведе до запек у бебето.

Морков

В това оранжево коренче се съдържа най-много каротин – провитамин А. Морковът е мощен антиоксидант и е пълен с всевъзможни полезни съставки - витамините С, А, В комплекс и D. Чудесен вариант е и сокът от моркови - ароматен, нежен и прекрасен начин да накарате мъника наистина да заобича този удивителен зеленчук.

Авокадо

Авокадото е мек, вкусен и пълен с полезни мазнини плод. То е и сред най-предпочитаните и любими първи храни от малките лакомници. За да обогатите вкуса на авокадото, спокойно може да го комбинирате с други храни – плодове или зеленчуци. След като се появят първите зъбки на бебето, може да давате на мaлчугана тънки резенчета авокадо за гризкане. Авокадото е богат източник на витамин К. В състава му фигурират още витамините В5, В6, В9, С и Е. Добър източник е на минералите мед и калий.

Тиква

Наистина страхотен избор за първа храна на бебето ви. Тиквата е същински склад на витамини и други полезни хранителни вещества. Особено полезна е за укрепването на имунната система на мъника.

Ябълка

Пюрирани, ябълките са чудесна храна за малчовците, още повече, че са сочни и сладки. Ябълкитe се отличават преди всичко c високото cи cъдъpжaниe нa тoлкoвa цeнния пектин и тaнини. Изключително полезни сa за кръвоносната система.

Грах

Пюретата от грах също са добър избор при захранване на бебето. Грахът е богат на много ценни хранителни вещества. В неговия химичен състав влизат витамините С, В1, В2, В5, В6, В9 и К1, както и минерали като желязо, калций, фосфор, магнезий, цинк, селен, манган и мед, фибри и протеини. Важното при тях, обаче, е да бъдат колкото е възможно по-добре пасирани до гладка консистенция, за да не дразнят стомахчето. Все пак някои от педиатрите съветват да изчакаме малко с граха поради алергенните му свойства и да започнем въвеждането му постепенно след друга храна. Не забравяйте, че бебетата се нуждаят поне от няколко дена, за да свикнат с новия вкус и текстура.

Пащърнак

Наричат го още "белия морков". Подобрява апетита на бебето и стимулира храносмилането. Този великолепен кореноплоден зеленчук обаче се различава с едно особено качество от останалите си „събратя”. Захарното му съдържание е много по-високо от това на морковите, червеното цвекло, ряпата, резенето и алабаша. Добре се комбинира с картофи и/или моркови. На това именно се дължи и по-сладникавият му вкус, който го прави и предпочитан от бебетата. Съставът е изключително ценен. Богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, цинк, манган, витамини (А, В,С, Е, РР) и фолиева киселина.

Круши

Те са лесно усвоими и много нежни към деликатното бебешко стомахче и заедно с хранителните им качества, това ги прави чудесни за бебчета. Можете да започнете да му ги давате на 6 месечна възраст (или по-рано, ако се наложи). В крушите се съдържа естественият антихистамин кверцетин, който е полезен за страдащите от сенна хрема и хранителна алергия.

Четете още: Уъркшоп за родители: Ела, научи и спечели страхотни награди

Скъпи бъдещи и настоящи майки и татковци, заповядайте на безплатния "Уъркшоп за родители", част от инициативата "Мисия бебе". Елате, научете всичко, свързано със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето от най-добрите специалисти в областта и спечелете страхотни награди. Повече за събитието вижте тук.