Автор
Весела Георгиева

Трябва ли децата да носят слънчеви очила и защо?

През лятото децата прекарват много време на открито и са изложени на пряка слънчева светлина. UV-лъчите могат да навредят не само на нежната кожа на лицето, но и на очите.

За разлика от очите на възрастните, детските не могат ефективно да филтрират вредното ултравиолетово лъчение.

„При децата кожата на клепачите и тази около очите е по-деликатна, пропусклива и уязвима, отколкото при възрастните“, обяснява офталмологът д-р Нитика Арора от клиниката Майо (САЩ), пише "Монитор".


В същото време уврежданията на очите, причинени от слънчевата ултравиолетова светлина, се натрупват с течение на времето и развалят очите. Те оказват влияние на зрението по-късно в живота, когато се явява катаракта, която води до слепота, дегенерация на макулата и един неприятен вид перде - птеригиум (ненормално нарастване на конюнктивата над роговицата).

Освен това прекомерното ултравиолетово лъчение може да причини фотокератит – опасно слънчево изгаряне на роговицата на окото.

Слънчевите очила успешно предпазват както кожата около очите, така и самото око от увреждане.

Ето защо е необходимо децата винаги да носят слънчеви очила, когато излизат навън. Нещо повече, дори в облачни дни ултравиолетовите лъчи могат да навредят на очите, защото слънцето, което се крие зад облаците, е не по-малко силно и вредно.


Изберете очила, които осигуряват 99-100 процента защита срещу двата вида UV лъчение – UVA и UVB. За предпочитане е рамката да е направена от поликарбонат, а лещите да са изработени от материал, който е устойчив на надраскване.

Дайте личен пример. Винаги носете слънчеви очила на улицата, така че това да се превърне в ежедневен навик и за детето ви. В слънчеви дни е добре успоредно с очилата, да носите с шапка с козирка, която хвърля сянка върху лицето, както и да нанасяте слънцезащитен крем на кожата.