Учени от Кеймбридж: Събирайте болните от Ковид-19 деца със здравите - полезно е

Вероятността дете под 15-годишна възраст да бъде ударено от гръмотевица е много по-голяма, отколкото да се зарази с новия коронавирус. Това сочат резултатите от последно проучване по темата за опасността от развиване на болестта при най-малките.

Една от причините за провеждането на изследването е планирането за отваряне на училищата във Великобритания от септември. То е проведено от специалисти от Кейбриджкия университет, които открили, че при децата под 15-годишна възраст заболеваемостта от Ковид-19 е изключително ниска. И дори възможността дете да бъде ударено от гръмотевица е по-голяма, отколкото да се зарази с вируса. Учените обаче са категорични, че светът спешно се нуждае от разработването на ваксина, защото това е единственият начин представителите на рисковата група (над 60 г.) да бъдат предпазени, докато младите и децата могат да продължат живота си спокойно.



От Кеймбриджкия университет дори препоръчват малките деца да се събират повече, особено с връстниците си, които имат коронавирус, за да добият имунитет. Причината за тази препоръка е фактът, че малчуганите изкарват вируса много по-леко от възрастните. За учените този метод е най-подходящ за справяне с Ковид-19, докато бъде създадена ваксина.

Експертите споделят, че тази тактика, която наподобява умишленото събиране на деца, които имат шарка с такива, които все още нямат, може би не е най-добрата опция, но със сигурност донякъде е решение към настоящия момент, в който не е измислена превантивна мярка.



Четете още: Мария Илиева показа уникална рокля и стилния си син