Автор
Антония Михайлова

В България е трудно да градиш семейство. Но да имаш дете е страхотно предизвикателство!

Петина и Александър са щастлива двойка, преминала през трудния път към родителството. Несгодите и изпитанията, гинекологичните проблеми, с които Петина се сблъсква, затрудненията от финансов характер, вместо да ги обезкуражат обаче, вдъхват у двамата влюбени още по-голяма надежда и кураж в преследването и постигането на най-голямата им мечта – сдобиването с рожба.

С историята си Петина и Александър се надяват да вдъхнат надежда и кураж у всички онези двойки, загубили вярата, че някога могат да имат деца:

"Здравейте, казвам се Петина. С моя партньор Александър решихме да имаме детенце още през 2016 г., но тъй като имах гинекологични проблеми, се оказа, че трябва да ми се направи операция. Taка и стана – интервенцията премина през 2017 г. Нямахме търпение да започнем бебеправенето и когато гинекологът ни даде зелена светлина, бяхме много щастливи. Мислехме, че ще стане много лесно и бързо. Взехме си отпуск, ходихме по романтични места в България и в чужбина, гледахме всяка свободна минута да се отдаваме един на друг. Бебето обаче не идваше, а страхът в мен започваше да нараства...

Отново посетихме гинеколог, правихме изследвания, започнахме да се лекуваме. Предстоеше ми важна среща с директора на работното ми място, която, за моя радост, премина успешно. На четвъртия месец усилията дадоха резултат и се оказа, че съм бременна с първото ни дете. Това стана точно година след операцията ми. Не знам кое точно спомогна – дали това, че се успокоих на работа; че се лекувахме, или просто беше дошъл правилният момент, но когато се случи, аз и моят приятел бяхме най-щастливите и благословени хора.

Бременността ми премина леко и на 05.12.2018 г. станахме горди родители на нашето съкровище Мартин. Да имаш дете се оказа страхотно предизвикателство! Освен любимата усмивка на мъничето, която обикновено дават по рекламите, всичко беше съпроводено с безсънни нощи и много рев. Първо започнаха коликите, после зъбите, след това претенциите за хранене и сън, и още, и още. Но въпреки всичко знаеш, че си струва всеки миг, защото децата са нашето бъдеще, нашият път към безсмъртието, нашата цяла нова Вселена.

Когато синът ни стана на година и три месеца, решихме, че е време да си има братче или сестриче. Психически се бяхме настроили, че ще стане бавно заради опита ни с първата бременност. Съдбата обаче отново ни изненада и този път още вторият месец от опитите ни даде резултат. Смятаме, че е хубаво децата да са поне две, за да са опора в живота, каквото и да се случи, а винаги може да се сложи още една купичка на масата. Знам, че има много жени с подобни проблеми, които чакат с нетърпение да станат майки, и с моята история искам да им дам надежда, че с вяра и спокойствие нещата ще се случат и мечтите им ще се сбъднат...

В днешното напрегнато и динамично ежедневие младите хора пренареждат ценностите си. Желанието за кариерно развитие, материална обезпеченост, разнообразието от блага, кара хората да бъдат гъвкави, но непостоянни в избора си на дом, партньор и решение за семейство. Друга основна причина е финансовата нестабилност и слабата икономика на страната ни.”

Младата майка не крие огорчението си от ниските доходи у нас, но и вярата си в едно по-добро и финансово обезпечено бъдеще за младите семейства. „Въпреки че България е сравнително социална държава, заплащането е ниско, цената на стоките и услугите – висока, което води до ниска спестовност на хората и несигурност в това да градят семейство“, споделя тя.

Историята на Петина и Александър е част от кампанията "Направи го сега – ДНК на бъдещето". Целта на проекта е да вдъхнови и насърчи всички двойки, които нямат репродуктивни проблеми, да не отлагат появата на първата си рожба за по-късен етап от живота си, когато вече може да е късно.

Четете още: Никой успех - кариерен или материален, не може да се сравни с новината, че ще ставаш РОДИТЕЛ!