Автор
Антония Михайлова

В едно легло с детето - „За“ и „Против“

Да спи ли детето в леглото на родителите е въпрос, който вълнува много майки и бащи. Мненията на здравните експерти по темата са противоречиви. Една част от тях смятат, че поставянето на бебето в леглото на родителите му оказва положително влияние върху неговото развитие. Според тях детето, което спи редом до мама и тате, има по-малко проблеми с психичното здраве и спи много по-спокойно. Според други педиатри обаче тази теза звучи абсурдно. Те категорично твърдят, че бебето трябва да спи в отделно легло още от първия ден у дома. Според тях това е един от начините малките човечета да изградят своя характер, чувство за самостоятелност и индивидуалност.

Какво сочи статистиката

Скорошно проучване у нас, проведено от неправителствена организация сред 5000 семейства, сочи, че 2/3 от малчуганите спят с родителите си. Притеснителното в случая обаче е големият брой деца на възраст между 10 - 12 годишна възраст.

Едва 8-10 % от новородените си имат своя собствена детска стая и привикват да спят сами от ранно детство.

"Преди да родя, бях напълно против детето да спи в леглото ми. Но реалността се оказа различна. Малката непрекъснато идваше при мен с молбата да се гушка при мама, защото се страхувала да остава сама в тъмното. Аз се примирявах и така до момента, в който се оказа, че е ненадейно е станала на 6 години. Сега се опитвам да я убедя по какви ли не начини да си ляга в своето легло, но ми е много трудно", споделя Соня Георгиева. На коренно противоположно мнение е Илияна Топалова. Тя привиква сина си да спи самостоятелно още от първия месец след раждането му. Днес той е на 8 години и според думите на майка му е изградил изключителна увереност и дисциплинираност.

Факт е, че колкото и много да са проучванията по темата, подобно на мненията на родители и специалисти, към момента резултатите от тях все още са противоречиви и не могат да дадат категоричен и ясен отговор на въпроса трябва или не трябва детето да спи в леглото на родителите си. Вероятно във всеки от аргументите "За" и "Против" има някаква истина.

Детето в спалнята на родителите



И за да не бъдем голословни в изказванията си, нека да споделим ползите и недостатъците от спането на бебето в леглото на родителите му.

Ползи

Според защитниците на първата теория сънят на малкото човече в едно легло с родителите му влияе положително върху няколко съществени фактора, засягащи неговото развитие – кърмене, спокоен сън, увереност в себе си, самостоятелност, уравновесеност и т. н. Относно кърменето е добре да изтъкнем възможността от непрекъснат физически контакт с майката. Непосредственият достъп до гърдата нощем е по-здравословен за него, смятат специалистите. Поставено близо до гърдата, бебето успява да се нахрани и успокои почти без да се събужда, при това без да се налага майката да става. Имайте обаче едно на ум - за в бъдеще това може да се превърне в проблем, защото детето няма да може да спи, ако не е близо до майката, предупреждават експертите.

Недостатъци

- Не бива да забравяме, че слагането на бебето в едно легло с мама и тате крие и известни рискове. Не са редки случаите, когато майката притиска детето си и го задушава. Така че, не забравяйте, че съвместното споделяне на леглото с новороденото не е 100 % безопасно за него.

- Не е сигурно също така и твърдението на някои педиатри, че спането до мама и тате прави децата по-спокойни и уверени в себе си.

- При споделянето на общо легло с бебето майката е постоянно нащрек и не може да се наспи добре.

- Голям проблем е и това, че присъствието на детето се отразява много зле на интимния живот на родителите.

- Добре е да се изтъкне и фактът, че детето, което свиква да се гушка в мама, става става силно зависимо от нея. Колкото по-дълго то спи при родителите си, толкова по-трудно става отделянето му. Психолози предупреждават, че преместването на детето в самостоятелна стая в по-късен етап от живота му може да предизвика у него чувство на отхвърляне и пренебрегване.

В края на краищата мнението, което надделява и сред родители, и сред експерти, е , че детето е най-добре да бъде постепенно привикнато към самостоятелност, като бъде поставено в отделна стая в периода от първата до втората му годинка.

Хитринки за по-плавно отделяне на детето в отделна стая

- Отделяйте му повече време преди лягане в неговата стая. Разказвайте му истории, четете му приказки, оцветявайте книжки, наредете заедно новото легло и т.н.;

- Осигурете нощна лампа, за да не се страхува от тъмното. Добра идея е да изберете осветително тяло с приглушена светлина. Така детето ще се чувства по-спокойно;

- Позволете му да използва нещо ваше за известно време, което да му напомня за вас – например възглавница или ваша пижама;

- Предложете на детето само да избере завивки и чаршафи в любим за него дизайн. Това ще му помогне по-лесно да свикне с новата обстановка и по-бързо да заобича нещата, които то само си е харесало;

- Декорирайте стаята му със светещи звездички. Те не само ще изпълнят стаята с мекото си сияние, но и ще влеят у детето чувство на радост, спокойствие и уют.