Да вземаме детето при нас в леглото или да не го вземаме?

Този въпрос предизвиква ожесточени спорове във форумите на младите майки. Мненията са противоположни: едни го смятат за неправилно, други - тъкмо обратното - твърдят, че точно така трябва да бъде.

Кой е прав и какво да правим, ако детето вече е свикнало да спи с родителите си, но е крайно време да го отучат от този навик?

Доводи “за”

Интересен факт: след като изучили 186 култури по целия свят, специалисти от Световната здравна организация заявиха, че при всички тях, без изключение, съществува практиката децата да спят с родителите си. Такива деца растат по-спокойни, спят по-добре, развиват се по-добре и, не на последно място - дават възможност на и без това уморените си майки да се наспят - на тях не им се налага да стават и ходят до детското креватче по пет пъти на нощ.

В основата на много нервни разстройства - както у децата, така и у родителите, стои зароденият в детството страх от загуба. Само си представете: в продължение на девет месеца детето ви е било едно цяло с вас. То е свикнало с дишането ви, със сърцебиенето ви. С вас то се чувства в пълна безопасност. И след раждането за него е много важно да е възможно най-близо до мама, за да не се чувства изоставено.

Обърнете внимание на животните бозайници - нито една майка не оставя при никакви обстоятелства детето си и това не е случайно. Природата е мъдър учител.

В подкрепа ви предлагаме и цитат от книгата “Грижа за детето”, издадена в САЩ още през 19 век: Ако искате детето ви да се развива добре и да наддава нормално, сложете го да спи заедно с майка си. Това е най-доброто, което можете да направите, ако искате детето да расте спокойно и здраво. Майчиното присъствие и топлина - от това се нуждае детето в първите години от живота си.

Да спят с майка си е особено полезно за недоносените деца - усещането, че мама е наблизо ги успокоява и намалява тревожността им. От друга страна присъствието на бебето стимулира производството на мляко и то нощем може да суче толкова често, колкото му се иска.

Доводи “против”

Един от най-сериозните доводи против спането на децата в леглото на родителите е опасността от трагичен инцидент. И въпреки че такива нещастни случаи са много редки, не бива да ги изключваме. Ако сте твърде уморени или сте взели сънотворно, сънят ви ще е прекалено дълбок и опасността да затиснете детето или да го избутате от леглото е голяма.

Когато в семейството се появи бебе, много татковци се оказват в доброволно "изгнание". Те се оказват “третият излишен” в леглото и заминават да спят в гостната на дивана, преотстъпвайки спалнята на майката с бебето. Психолозите предупреждават, че това “изселване” в бъдеще може да доведе до проблеми в съпружеските отношения. А ако таткото остане в едно легло с майката и бебето, той така или иначе няма да успее да се отпусне и да се наспи. Бащинският инстинкт у мъжа се разбужда далеч по късно от майчинския и подсъзнателно той ревнува жена си от бебето, като смята, че е незаслужено отблъснат.

И още един сериозен аргумент против - скоро у детето се оформя здрава зависимост от родителите и съвсем скоро то се научава да ги манипулира, изисквайки постоянно присъствие и внимание.

Да го преместим в неговото креватче


Ако детето е спало заедно с вас и вече е дошло времето да го научите на самостоятелност, се въоръжете с търпение. И най-важното: бъдете твърди и последователни.

Процесът по отвикване от заспиване в леглото на родителите протича различно при различните деца. Едни могат да капризничат няколко дни, а после спокойно да си заспиват в собственото легло. Други обаче вечер след вечер устройват “истерично представление” пред родителите си. И тук е много важно да не се поддавате на подобни провокации, защото усети ли колебание, детето непременно ще ви манипулира. Сега най-важното е търпението ви, твърдостта и последователността ви, пише dete.bg.