През бременността е важно да приемате витамини не само чрез храната, но и като добавка към нея.

Това ще ви гарантира здраве и красота през 9-те месеца, както и бодрост и сила. Консултирайте се с лекар за подходящите витамини през този деликатен период, а ето и някои от тях, които ще направят чудеса по време на бременност:

Фолиевата киселина (витамин В9) е може би най-важният витамин за бременни. Предпазва плода от вродени аномалии в двигателната и нервната система и предотвратява вероятността от преждевременно раждане. Съдържа се в големи количества в спанака, зелето, карфиола, броколите, аспержите, доматите, както и в мангото и банани.

Пантоненовата киселина е важна за усвояването на мазнини и въглехидрати и отговаря за баланса на половите хормони в организма на бременните.

През 9-те месеца преди раждането много жени се оплакват от сериозни проблеми със зъбите. Ето защо те трябва да приемат витамин D, който спомага за растежа на плода и формирането на костите, тъй като улеснява усвояването на калция и фосфора.

Среща се в млечните продукти и рибатa, но организмът го произвежда и сам чрез слънчевите лъчи. Липсата му често е причина за депресивни състояния.



Витамин А е важен за растежа на плода. При липсата му бременните страдат от сухота и зачервяване на кожата и лигавиците. Той подсилва имунната система, предпазва организма от инфекции и стимулира растежа на косата. Съдържа се в червените чушки, морковите, тиквата.

По време на бременността често има липса на желязо в организма жените, а витамин С спомага за неговото усвояване, както и за оформянето на плацентата. Съдържа се в най-големи количества в чушките и цитрусовите плодове.



Витамин В6 предотвратява появата на токсикоза в началото на бременността. Той спомага за растежа на плода, изграждането на нервната и кръвоносната система, мускулатурата, имунната система. Съдържа се във фасула, пълнозърнестите храни, рибата, пилешкото месо.

Витамин В12 се приема по време на бременност срещу световъртеж, сърцебиене, слабост и анемия. Негови източници са яйцата, млечите продукти, черния дроб.

Витамин РР спомага за правилното функциониране на нервната система и мускулатурата и предотвратява евентуалната загуба на апетит.

Витамин Е има функцията да ви предпази от слабост, стрес и анемия.

Витамини В1 и В2
отговарят за метаболизма, кожата, нервната система, сърцето. Млечните продукти, рибата, картофите, фъстъците и свинското месо са богати на тях.

Калцият е важен, за да се предотврати вероятността от загуба на костна плътност в майчиния организъм, тъй като бебето използва калция в него за изграждането на собствена костна система.

Източник: rozali.com