Автор
Ива Петрова

Защо децата толкова обичат да си играят с пясък

Развиваща среда и пространство за свобода

Повечето деца започват да се интересуват от игри с пясък още на година, година и половина. Пясъкът е особено привлекателен за любознателните дребосъци, които обичат да експериментират – например да преподреждат предмети или да преливат вода от един съд в друг.

Малките деца опознават света преди всичко на вкус, така че първите срещи с пясъчника вероятно ще бъдат съпроводени от „дегустация“ на пясъка. Затова родителите трябва да бъдат нащрек и да реагират, когато детето понечи да налапа пясък. За да го спрете, недейте да го секвате рязко, да му викате и да го стряскате. Достатъчно ще е да му обясните, че пясъкът не е храна, не е вкусен и от него боли коремче. Повечето деца доста бързо откриват, че няма нищо приятно в това да имаш пясък в устата и сами спират да го лапат.



Децата обичат игрите с пясък, защото тези занимания ги успокояват, помагат им да проявят фантазия, да изразят чувствата си, да реализират различни идеи. Пясъкът е удобен за наблюдение на различни физични свойства на заобикалящия ги свят като форма, текстура, влажност, рохкавост, устойчивост.

Възрастните ценят пясъка, защото той развива у детето координацията на движенията, пръстовата моторика и пространственото мислене. В съвместните игри с други деца пък се упражняват социалните умения и речта.

Идеи за игри с пясък

Пясъкът е универсален материал, който може да се използва за безброй игри. Предлагаме ви няколко, които ще допаднат на най-малките.

- Скачени съдове

Тази игра е идеална за плажа. Изкопайте на брега два кладенеца – колкото са по-близо до морето, толкова по-бързо ще се напълнят с вода. Съединете ги с ров и наблюдавайте как и той постепенно се пълни с вода.



- Мини-голф

Закопайте в пясъка пластмасови чаши или малки кофички по такъв начин, че да останат празни, но и да не се подават над нивото на пясъка. Вместо топка за голф можете да ползвате каквото и да било подходящо по размер топче, за стик използвайте лопатка за пясък. Направете състезание, за да видите кой улучва дупките най-точно.

- Пясъчна дама

Дама може да се играе и на плажа. Начертайте квадратите на пясъка с пръчка и използвайте за хвърляне камъче или мида. Нестабилният рохкав пясък ще принуди децата да поработят над координацията на движенията си при скачане.



- Магистрала за колички

Разчертайте бъдещото трасе и започнете да го облагородявате. По магистралата може да има тунели, подземни гаражи, подлези и мостове, направени от летви или парчета картон. Ако играещите имат време и желание, покрай трасето може да израсте цял град, населен от жители – камъчета, мидички, пръчици или дребни пластмасови играчки.

- Търсене на съкровище

На предварително разчертан терен закопайте не твърде дълбоко някакъв предмет (монета, мида, играчка и т.н.) и предложете на детето да го намери. Първия път заровете „съкровището“ пред очите на детето (така ще го намери по-лесно), а после усложнете задачата. Можете например да скриете няколко предмета, без детето да гледа, а после да му предложите да ги намери всичките.

- Пясъчна палеонтология

Ако детето ви харесва динозаври, сто на сто има няколко фигурки-динозавърчета. Но просто да ги заравяте и намирате, не е твърде интересно. Пробвайте да направите у дома отпечатъци от динозаврите на пластилин. Скрийте ги в пясъка и оставете детето да се заеме с „разкопки“, въоръжено с четка.

- Вулкан на плажа

За тази игра също ще трябва да подготвите реквизит, но резултатът ще си заслужава усилията. Вземете неголяма пластмасова бутилка, сипете в нея 2-3 чаени лъжици сода и малко веро или течен сапун за по-ефектна „лава“. Разтворете малко червена боя в 100 мл. оцет. Остава да изградите вулкана и да организирате изригването му. За целта натрупайте планина от пясък около бутилката и внимателно сипете в гърлото оцветения оцет.


Как действа пясъчната терапия

След 3-годишна възраст децата вече не се заседяват в пясъчника, макар че охотно си играят с пясък на плажа. За тях обаче пясъчните игри също могат да бъдат полезни. Под ръководството на детски психолог взаимодействието с пясъка може да има мощен терапевтичен ефект. Сюжетите, които детето „изиграва“, често отразяват тревогите му, които то не винаги е готово да сподели.

Пясъчникът осигурява на малкия човек безопасно пространство за самоизразяване чрез манипулации с пясък и други предмети – миниатюрни играчки, цветни камъчета, природни материали. Специалист може да разшифрова значението на изиграния от детето сюжет. По този начин пясъкът се превръща в език, предаващ дълбоките преживявания и емоции, които и самият човек може да не осъзнава. Това е особено ценно при работа с деца, защото те все още не умеят да изразяват чувствата си добре с думи.

Пясъчен свят – отражение на вътрешния свят на детето

Родителите могат самостоятелно да използват едно от класическите упражнения от пясъчната терапия – „Създай свой свят“. Дори и в домашни условия тази игра най-малкото развива въображението, образното мислене и речта.

Позволете на детето да изгради свой пясъчен свят, както намери за добре, и да го напълни с играчки или въображаеми персонажи. После го помолете да ви разкаже за устройството на този свят.

Обърнете внимание на това каква атмосфера цари в тази мини-вселена, по какви закони съществува тя. Недейте да „изкопчвате“ информацията от детето, изчакайте момент, в който то само поиска да сподели мислите си с вас.



Помислете в кого от героите може да се припознава детето, кои персонажи сте вие и другите членове на семейството ви, в какви отношения са героите. Това ще ви помогне да опознаете по-добре детето си и да узнаете какво го безпокои в този момент.

Пробвайте да повторите упражнението няколко пъти, а още по-добре го превърнете в полезен семеен ритуал. Децата, които редовно „изграждат свой свят“, по правило контролират по-добре поведението си, тревожат се по-малко и имат по-здрав сън.

Четете още: Неподозираната сила на пясъка – еликсирът на древните египтяни