Ще ви дадем няколко простички съвета как да подобрите хранителните навици на вашите деца, още преди да са пораснали.

Детето се храни основно у дома и в училище. Когато се храни у дома, ние сме сигурни, че то не приема вредни храни, но така ли е когато го изпратим на училище?

Как да се храни у дома?

На трапезата трябва да цари приятна емоционална атмосфера. Никога не се карайте на детето по време на хранене и не правете трагедия от това, че отказва да яде.

Използвайте влиянието на ролевите модели. Децата охотно се съгласяват да пробват ново ястие, ако видят, че техните родители или по- големи братя и сестри го ядат с удоволствие.

Не забранявайте на малкия човек да яде тези храни, които му харесват. Забраната просто ще подгрее интереса му към тях.

Не давайте на детето като награда висококалорични продукти - шоколади, пасти, торти, бонбони...

За да го поощрите, обещайте му да го заведете на басейн или кино например.

Как да се храни в училище?

Приготвяйте разнообразни обеди - нека на детето му е интересно какво ще се окаже днес в раничката му.

Безопасност преди всичко. Никакви бързоразвалящи се продукти. Горещите слагайте само в специално предназначени за това контейнери или в термос.

Не забравяйте за течностите. Недостигът може да причини главоболие на детето, повишена умора и проблеми с концентрацията и вниманието. Децата постоянно се нуждаят от течности като мляко, вода или сок.

Не забравяйте, че родителите са пример за подражание включително и в хранителните навици. Ако искате вашето дете да се храни правилно, най-добрият начин да го научите е самите вие да се храните така.