Едно от често срещаните заболявания по време на бременност е желязодефицитната анемия. Най-често тя се появява при втора бременност и то в последните два триместъра. Болестта се дължи на недостатъчния прием на желязо чрез храната, както и на неефективното му усвояване.

Жената е атакувана от анемията през бременността, защото тогава организмът й губи средно около 500 мг желязо. Когато са в норма, запасите на минерала в женския организъм са около 300 мг. Когато се износва бебе обаче, потребността от желязо рязко скача.



Анемията през бременността е опасна не само за организма на майката, при която могат да се появят инфекции. Повишен е рискът от преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото, а 20% е вероятността детето също да страда от анемия след раждането си. Затова бременните се изследват за анемия поне два пъти през деветте месеца.

За да получаваме достатъчно желязо от храната, трябва да наблегнем на говеждо, черен дроб, яйца, риба, овесени ядки, елда, бобови храни, пшеница, праскови, спанак, магданоз, червено цвекло, нар, пъпеш, домати.



За по-ефективно усвояване на желязото от храната трябва да се консумират повече продукти, богати на витамин С. Кафе, чай, жълтъци, мляко, фибри и соев протеин са врагове на желязото.

Източник: dete.bg