Във всеки един момент от живота около 90% от косата ни расте, а 10% са във фаза на почивка. На всеки 2-3 месеца почиващата коса пада и на нейно място израства нова.

Силното окапване на косата, което се случва един до пет месеца след бременността се нарича Telogen effluvium (или на по-разговорен език доброкачествено окапване на косата). Това не е рядко явление – то засяга между 40 и 50% от бременните, но, както повечето промени в периода на бременност, и това е временно, пишат от zdrava.bg

Има ли анормално окапване на косата по време на бременността

Окапването на косата, което се свързва с бременността, всъщност обикновено се появява след раждането. По време на бременност повече от обичайното количество коса преминава във фаза на почивка, което е част от нормалния цикъл на окапване на косата. Това състояние не е толкова сериозно, че да причини появата на плешиви петна или перманентна загуба на коса, и обикновено започва да намалява 3-4 месеца след раждането. Ако ни се струва, че косата ни капе прекалено много по време на бременността, това вероятно се дължи на недостиг на витамини и минерали.

Защо хората свързват бременността и окапването на косата

Най-често периодът на окапване на косата започва три месеца след раждането. Повишаването на хормоните през 9-те месеца всъщност ни предпазва от косопад, но след раждането, когато хормоните се върнат в нормалните си нива, цикълът на окапването на косата се възобновява. Затова и нормалното количество коса, което е трябвало да окапе по време на бременността, може да падне наведнъж.

До 60% от косата, която е във фаза на растеж, може да премине във фаза на почивка. Но това окапване на косата наистина е временно и процесът се нормализира след 6 до най-много 12 месеца.

Може ли окапването на косата да е свързано с други репродуктивни проблеми

Окапването на косата може да се причини от всичко, което включва промяна в хормоналния баланс – най-вече на естрогена - в организма. Сред потенциалните причини са и:

- прекъсването на приема на противозачатъчни таблетки;
- помятане или раждане на мъртво дете;
- преждевременно прекъсване на бременността;
- хормонален дисбаланс.

Позитивната страна на връзката между бременността и косата

По време на бременност в организма на жената има повишено ниво на естроген. Този хормон кара косата да остане постоянно във фаза на растеж и я стимулира. Това значи, че всяка бременна се радва на хубава здрава коса, която не капе.

Как да се грижим за косата си по време и след бременността

Има много неща, които можем да направим, за да имаме по-здрава коса и да ограничим окапването й докато сме бременни, а и след раждането:

- да се консултираме с лекар, за да сме сигурни, че балансът на хормоните ни е в норма;
- да избягваме плитките, опашките, къдренето и пристягането на косата, което може да я стресира;
- да ядем достатъчно плодове и зеленчуци, които съдържат флавоноиди и антиоксиданти, осигуряващи защита на фоликулите и стимулиращи растежа на косата;
- да използваме шампоани и балсами, съдържащи биотин и силициев двуокис;
- да се решем с гребен с широки зъби и особено да внимаваме, когато сресваме косата мокра;
- ако се налага да използваме сешоари или други уреди, нека поне ги ползваме на студен режим;
- да си набавим достатъчно от следните витамини и минерали в диетата си: витамин В комплекс, биотин (витамин Н), витамин С, витамин Е, цинк.