Всички познаваме въздесъщата Ана Уинтур. Наричат я още „Ядрената Уинтур“, защото оказва силно влияние върху стила на повечето знаменитости в шоубизнеса, превръщайки се в нещо повече от явление в модната индустрия. От 1988 г. насам тя заема позицията на главен редактор във „Vogue” и до голяма степен диктува световния моден бизнес. Днес тя навършва 70 години и по повод рождения ѝ ден ще разгледаме любопитни факти от живота ѝ.

Ана Уинтур е родена на 3-ти ноември 1949 г. в Лондон в многодетното семейство на професора по право и главен редактор на „Evening Standard” Чарлз Уинтур. Тя се интересува от мода още в ранните си тийнейджърски години. Малко по-късно започва първата си работа в две британски модни списания, а след известно време се премества в САЩ. Там тя работи за „New York” и „House & Garden”. Когато се прибира отново в Англия, поема ръководството на британския „Vogue”, а година по-късно и на американското издание. Ана Уинтур е изряден перфекционист във всяко едно отношение, което я прави неповторим и уважаван диктатор.

Може би много известни личности биха били щастливи да получат покана за гостуване в имението на дизайнера Карл Лагерфелд, но за него е истинска чест да му гостува самата Ана Уинтур. Специално за визитата ѝ той построил тенис корт в огромната си къща.

„Карл построи тенис корт в дома си, за да ме съблазни като гост. Излишно е да казвам, че това е първият и сигурно последен път, в който някой прави игрище в дома си в моя чест. Но Карл просто искаше да се чувствам удобно.“

Това е само малка част от жестовете, правени в нейна чест. За разлика от повечето 70-годишни жени, Уинтур все още работи активно, а доходите ѝ са над 1.3 милиона долара годишно.

Но как Ана Уинтур се превърна в една от най-влиятелните личности в модната индустрия и кой стои зад успехите ѝ?

За нея можем да кажем, че е безмилостна и перфектна във всичко, което прави. Още от ранна възраст, благодарение на баща си тя разбира, че тайната на успеха се крие в упоритостта и решителността. Тя казва: „Дори и да не съм съвсем сигурна, заставам зад думите си и показвам, че знам какво искам и за какво говоря.“

Ана е изключителна и заради дисциплината си. Денят ѝ започва в 5 часа сутринта. Играе любимия си тенис, прави си сешоар (и то два пъти дневно) и после бива закарана до офиса си в Ню Йорк, като разбира се се отбива и през „Starbucks” за кафе. Цял живот е имала идеална фигура и дори по време на първата и втората си бременност, можеше да си позволи да носи късите поли на „Chanel”. Ана не пие алкохол и винаги пристига първа на модните мероприятия.

Тя е много характерна и разпознаваема, дори сред хиляди красиви жени, а стилът и класата ѝ вдъхват уважение.

Винаги носи светли дизайнерски тоалети, ниски токчета в телесен цвят, дело на Manolo Blahnik, големи слънчеви очила Chanel и разбира се късата идеална прическа, която носи от 14-годишна. Никога не се облича в черно и много рядко е с дамска чанта, тъй като разчита на подчинените си да ѝ носят каквото ѝ е нужно. Не стои на едно парти повече от 15 минути, тъй като понякога ѝ се налага да посети повече мероприятия за една вечер. Отива на всички, но за малко, за да може в 22ч да си легне и да спази строгия си режим.

Смята се, че точно Уинтур е вдъхновението на Лорън Уайзбъргър (която е личен асистент на Ана) да напише книгата „Дяволът носи Прада“. По-късно по новелата излезе и филм, чиято премиера Уинтур посети, облечена в костюм на „Prada”.

Дали безмилостната Ана има някакви слабости? Всъщност, да. И това са децата ѝ. От детския психиатър Дейвид Шафър тя има дъщеря, която се казва Бий, на 28 години и е телевизионен продуцент, както и син, Чарли, на 30 години, който изучава медицина в Columbia University. Бракът на Ана и Дейвид се разпадна, след като просъществува цели 15 години.

Ана се връща на работа едва няколко дни след раждането и на двете си деца. Въпреки това настоява да ги кърми, винаги намира време да им отдели внимание сутрин преди работа и още от бебета ги взима със себе си по всички модни събития.

Ана Уинтур винаги е била новатор

Още на втората година от работата си като главен редактор във „Vogue”, Ана слага на корицата Мадона, с което меко казано нарушава традицията на модните списания. До този момент на корицата било прието да има само модели. Това е ключов момент в кариерата ѝ. Оттук насетне светът постепенно започва да се съобразява с новаторските ѝ идеи.

По желание на Ана през 1998 г. самата Опра Уинфри отслабна с 20 килограма, за да бъде на корицата на „Vogue”.

Както в работата си, така и в личния си живот Уинтур много внимателно подбира обкръжението си. Сред близките ѝ са актрисите Кейт Бланшет, Кийра Найтли и Сиена Милър.

Тя дори размести строгия си график, за да може да присъства на сватбата на Джордж Клуни и Амал Аламудин. Според работещите във „Vogue” Ана е давала съвети за сватбената рокля на Амал, която бе по дизайн на Oscar de la Renta и е на стойност 10 000 долара.

В приятелския кръг на Ана Уинтър влиза и семейство Бекъм.

Met Gala е едно от най-големите събития в САЩ всяка година, а последна дума за списъка с гостите винаги е на Ана. През 2015 г. церемония се състоя на 5-и май и бе на тема: „Шепотът на Китай: приказки от Изтока в изкуството, киното и модата“, а самата Уинтур беше забранила правенето на селфита. И всеки, който се осмели да прекрачи това правило, нямало да бъде поканен следващата година.

Ана – силна и властна

Ана Уинтур е в топли отношения и с Първата дама на САЩ от 90-те години насам. Тогава Мишел беше на корицата на „Vogue”. През 2014 година г-жа Обама откри „Anna Wintour Costume Center” в Института за костюми към музея Метрополитън с думите: „Горда съм да нарека тази жена свой приятел“.

Ана Уинтур е домакин и на много благотворителни мероприятия, както и за набиране на средства с предизборната кампания на Барак Обама. Дори се появиха и слухове, че той ще я направи посланник за Великобритания.

Според списание „Forbes” Ана е по-властна дори и от Кралицата. В класацията за най-силните жени в света заема 28-мо място, а Кралицата е на 41-во...

Тенисистът Роджър Федерер също често се обръща за съвет и помощ към Ана Уинтур. Известно е, че тя изпитва голяма страст към тениса и много често посещава големите турнири като: „U.S.Open”, “French Open” и “Wimbledon”. На корицата на „Vogue” са били тенисистите Анди Мъри, Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер, с когото по-късно Ана се спирятелява. В момента тя напътства и него, и съпругата му в живота и модата.

Всеки иска одобрението ѝ – едно нейно кимване е гаранция за успешна кариера

Ана е вярна на принципите си и никога не ги прекрачва заради чужди правила. Ето защо тя е изключена от училище на 16-годишна възраст, когато е носела много къси поли. През годините тя запазва решителността си и благодарение на това днес една нейна дума може да издигне или да срине кариерата на някой дизайнер.

Например, може да се каже, че Proenza Schuler се превърна в една от водещите марки в САЩ благодарение на Ана Уинтур, която през 2013 г. ѝ откри пътя към световната модна сцена.

Джон Галиано също успява заради Уинтур, която убеди Givenchy да го вземат на работа като творчески директор.

За един дизайнер е много трудно да пробие, ако дрехите му не са били на страниците на „Vogue”. Затова всички стилисти се стараят да привлекат вниманието ѝ и да получат одобрението ѝ. Но когато Ана Уинтур хареса творчеството на някой дизайнер, го подкрепя и защитава до край.

Четете още: Коко Шанел, родена днес: Жената трябва да бъде две неща: стилна и зашеметяваща