Автор
Антония Дамянова

Брук Шийлдс разкри, че е била изнасилена

Брук Шийлдс проговаря за травматичната случка след цели 30 години в документалния си филм Brooke Shields: Pretty Baby.

В лентата 57-годишната актриса разкрива, че е станала жертва на сексуално насилие от страна на влиятелен продуцент от Холивуд. Тогава обаче красавицата знаела, че едно разкритие от подобен характер няма да бъде прието насериозно и че ще навреди по-скоро на нея.

View post on Instagram
 


"Никой няма да ми повярва", казва си тогава Шийлдс. "Хората не вярваха на тези истории по онова време. Мислех, че никога повече няма да работя", признава пред People три десетилетия по-късно тя.

Документалната лента, в която актрисата разказва за неприятната история, е от две части и ще бъде премиерно излъчена на 3 април в американската стрийминг услуга Hulu.

View post on Instagram
 


Филмът е едно дълбоко гмуркане в душата на младо момиче, чиито сексуализирани роли във филми като "Хубавицата" (където играе детска проститутка) и "Синята лагуна" я превръщат в обект на обожание, но също и на негодувание и презрение.

"Докато правех документалния филм, видях цялата истина накуп и, като се замисля, е цяло чудо, че оцелях", споделя холивудската звезда пред изданието.

"Отне ми много време да го осмисля и осъзная", разказва Шийлдс, говорейки за изнасилването. Тогава тя е в 20-те си години, току-що завършила Принстънския университет и търсеща си работа млада жена. Така тя с охота приема поканата за вечеря на въпросния продуцент, когото тогава тя смята за приятел. Тя наивно вярва, че повод за поканата е роля във филм, която той иска да ѝ предложи.



След като хапват, продуцентът ѝ казва, че ще се качи до хотелската си стая, за да извика такси. За да не седи сама на масата, ѝ предлага да отиде с него. Брук се съгласява, без ни най-малко да заподозре користното му желание.

"Влезе в банята и излезе от там абсолютно гол. Бях шокирана. Замръзнах. Приближи се към мен и ме нападна. Останах вцепенена през цялото време. Не исках да се боря, защото се страхувах, че ще ме убие. Направих това, което бях правила и преди – отделих се от тялото си. Бог знае колко съм добра в това", спомня си с болка Шийлдс в документалната лента.

Актрисата разказва откровено за психическия ужас, през който е трябвало да мине, за да превъзмогне травмата. Първоначално обвинявала себе си, след това се опитвала да изтрие горчивия спомен. Опитвала се чрез силата на избирателната амнезия да си въобрази, че инцидентът никога не се е бил случил. И успява. "Това беше моята техника за справяне с проблемите. Поглеждайки към живота си днес, вярвам, че тя ми е помогнала да оцелея. Истинско чудо е, че запазих оптимизма и желанието си за живот", отбелязва Брук Шийлдс.

След преживения ужас решава да сподели за случилото се само с един от най-близките ѝ приятели и някогашен консултант по сигурността Гавин де Бекер. Неговият съвет е тя да се справи сама с травмата и да не прави преживяното от нея публично достояние. Истината е, че през 90-те доори и журналистите не биха проявили и най-малка милост към нея.



Брук признава обаче, че днес гневът ѝ е станал дори по-голям. "Сега съм по-ядосана, отколкото бях тогава." Затова решава да сподели на света горчивия си опит с надеждата да помогне на хората с подобни преживявания да не се чувстват сами и да говорят смело за проблемите си.

Четете още: Дъщерята на Мадона показа космато тяло без бельо – фенове се отвратиха