Автор
Антония Дамянова

Разтърсващата история на една млада ромка, осиновена от американци преди 25 години

Биляна Грейвс Бартлет се ражда в ромско семейсво. Бедните ѝ родители обаче не могат да се грижат за детето и решават да го оставят за отглеждане в дома за деца във Видин.

Късметът на малката Биляна се усмихва, когато тя е на 2 години. Тогава американско семейство проявява интерес към нея и я осиновява. Днес Биляна е красива 27-годишна жена, която е на върха на щастието си – има 2 деца, лудо влюбен в нея съпруг с престижна професия, когото тя обожава, и къща мечта.

Биляна стига до сърцата на интернет потребителите, след като публикува в социалната платформа ТикТок видео от срещата си с биологичните си родители, придружено с историята на нейния живот. От краткото клипче става ясно, че тя е от България и че родителите ѝ са роми, които са безкрайно щастливи от срещата си с дъщеря си. Младата жена заснема прегръдките и миговете от първата ѝ среща с роднините ѝ. На един от кадрите майка и дъщеря снимат дланите си, за да отбележат приликата, дължаща се на гените.


С настоящия си съпруг – Блейк, Биляна се събира, когато е на 16 години. Той е с три години по-голям от нея. Двамата се влюбват от пръв поглед. В същата година, когато двамата се сгодяват, те сключват и брак, защото разбират, че очакват първото си дете. Въпреки че двамата млади са още студенти, за тях детето не е пречка.

Биляна е на 19-годишна възраст, когато с любимия ѝ посрещат на бял свят сина си Ели Майкъл. С помощта на родителите на Блейк, те успешно съчетават родителството с часовете в колежа, в който и двамата учат. Така, между грижите за детето и лекциите двамата завършват висшето си образование. След като се дипломира като инженер по механика от Университета на Мемфис, Блейк започва добре платена работа.

View post on Instagram
 


5 години след раждането на сина им – през 2015-а, двамата се нанасят в своя мечтан дом в Милингтън – град в окръг Шелби, Тенеси, част от столичния район на Мемфис.

През 2021 г. съдбата поднася на Биляна и Блейк поредния прекрасен дар – дъщеричката им Емелия Лин.

View post on Instagram
 


Сред любимите хобита на младото семейство са пътешествията. Двамата обожават да посещават нови дестинации заедно. Биляна е безкрайно щастлива и всичко в живота ѝ изглежда така сякаш няма какво повече да желае от него. От години обаче младата жена таи дълбоко в себе си един голям копнеж – да се срещне с биологичните си родители. Осиновителите на Биляна никога не са криели от нея истинския ѝ произход, уверявайки ѝ, че, стига да пожелае, тя винаги може да потърси хората, в чието семейство се е родила.

Единственото, което Биляна знае за себе си, е това, че е от България и че е осиновена от дом за деца. Това не ѝ пречи тя трескаво да се захване с целта си – издирване на биологичното ѝ семейство. Отнема ѝ немалко време да открие имената и местонахождението на своите майка и баща.

View post on Instagram
 


След като се свързва с тях, тя пристига в родината си заедно със своя съпруг. С тях е и осиновитеката ѝ, която Биляна нарича „най-добрата майка на света“. Изключително силна е и връзката ѝ със американските ѝ баба и дядо, които в своя Инстаграм профил определя като най-любимите си хора.

Когато тримата кацат на летище София, вълнението е голямо. От Централна гара хващат автобус до Видин. Когато стъпват на крайдунавския град, вълнението достига кулминация. Дългоочакваната среща е запечатана в трогателното видео. Баща и е първият, който я прегръща в мига, в който я вижда на грата.

Биологичната и майка я чака в двора на бащината къща. Когато я вижда на прага с голямата раница на гърба, тя се разплаква с глас от радост и вълнение. Ромското семейство живее в скромна двуетажна стара къща и отглежда плодове и зеленчуци.

Независимо от контраста между живота на биологичното ѝ семейство и този, който тя води отвъд Океана, Биляна е изпълнена със сърдечна любов към истинските си родители. Макар да е изоставена като малко дете, Биляна не таи огорчение или обида. Тя дори споделя, че усеща любовта на биологичната си майка към себе си.

Условията на живот на семейството ѝ и културните различия не я стряскат. Тя сяда щастливо между родителите си и им показва албум със свои снимки от дете, направени след осиновяването. Носи им, разбира се, и подаръци.

За да се разбират помежду си, Биляна е изтеглила приложение, което превежда в движение нейните думи и тези на родителите и. Въпреки малките грешки в превода, ромското семейство и Биляна успяват да се разберат.

View post on Instagram
 


Поречието на Дунав е първото място, на което баща и я води. Говорейки на телефона, който превежда на английски, той ѝ казва: “Ти си богиня”. После я завеждат и до болницата, в която е проплакала за първи път – МБАЛ “Света Петка”. Биляна осатва шокирана, когато разбира, че майка и я е родила без никаква упойка. Когато разбира, че по онова време не се е използвала епидурална упойка, тя отбелязва колко болезнено е това и че ѝ е много трудно да повярва на чутото.

След това Биляна пожелава да види и детския дом, в който са я оставили като бебе. Отиват и до местната кръчма, където ги гощават с традиционната шкембе чорба.
Биляна показва на родителите си снимки и забавни видеа на техните внучета и добавя, че се надява някой ден да се срещнат.

View post on Instagram
 

Докато е при биологичното си семейство Биляна успява да се запознае и с други свои роднини, сред които своя биологичен брат и племенниците си. Учи малките деца на английски. След няколкодневно посещение тя запечатва преживяването със снимка, която споделя в TikTok, а към нея пише “Сърцето ми е цяло”. На кадъра се вижда цялото семейство, застанало пред външните стълби на селската къща.

“Малко обновяване на информацията за всички онези, които се чудят! Това са моите сладки биологични родители, които ме посрещнаха с отворени обятия. Отне ми 25 години и 28 часа път, за да ги прегърна най-накрая за първи път, но чакането си струваше, защото видях и почувствах любовта им към мен и тя е неоспорима. Те отговориха на толкова много въпроси, нагостиха ни добре и отидоха отвъд възможностите си, за да се уверят, че сме щастливи. Нямам търпение да се върна скоро, за да ги видя отново! Вие вече значите целият свят за мен”, пише тя на профила си в Инстаграм към кадър, на който е седнала между биологичните си майка и баща.

View post on Instagram
 


След споделянето на историята си, много хора я затрупват с въпроси дали е румънка, на които тя търпеливо уточнява, че е българка. На нетактичните запитвания пък дали е ромка тя също отговаря мило, без да се обижда. В коментарите някои я определят като галеница на съдбата и може би наистина са прави.

След гостуването и срещата дъщеря и родители продължават да поддържат връзка, макар да ги делят 9000 км и близо 25 години, които тепърва предстои да наваксат.

Биляна не вини биологичните си родители за това, че са я оставили. Може би така е трябвало да стане. Не пита защо и не иска да знае. Разбира ги. Биляна е благодарна за всичко, което е получила от живота. А то не е малко. Навярно някога някъде дълбоко в себе си Биляна може и да е таяла болка, но тя вече е излекувана благодарение на любовта, прошката и голямото ѝ благородно сърце.

View post on Instagram
 

Четете още: Една разтърсваща история от съседна Турция: Омъжиха ме на 6, мислех, че това е нормално