Автор
Ева Григорова

Италиански арт експерти са изумени от скандала около статуята на Давид във Флорида! А вие?

Вчера ви запознахме с любопитния случай от училище във Флорида, чиято директорка бе принудена да напусне след жалба относно час по рисуване в шести клас. В рамките на заниманията на учениците, била показана статуята на Давид на Микеланджело, което скандализира част от родителите.

В отговор музеят във Флоренция, в който се съхранява статуята на Давид, покани учители и ученици от училището, за да го посетят за урок по изкуство.

В основата на скандала стана оплакване от родител, според когото изображението е порнографско.

Сесили Холберг, директор на Galleria dell'Accademia каза, че директорката трябва да бъде "наградена, а не наказана".

“Да говорим за Ренесанса, без да покажем Давид, безспорен символ на изкуството и културата и на този исторически период, няма да има смисъл“, каза г-жа Холберг.

Спорът започна, когато училищното настоятелство на Tallahassee Classical School притисна директорката Хоуп Караскила да подаде оставка, след като трима родители се оплакали от урок, включващ снимка на голата мраморна статуя.

Произведението на изкуството, едно от най-известните в западната история, изобразява библейския Давид, който отива да се бие с Голиат, въоръжен само с прашка и неговата вяра в Бог.

Недоволството е било насочено към г-жа Караскила, тъй като родителите твърдят, че не са били уведомени предварително, че ще бъде показано голо тяло, като единият родител дори нарекъл статуята “порнографска“.

Давидът се смята за шедьовър на италианския Ренесанс, статуята е изложена в Galleria dell'Accademia от 1873 г.

Г-жа Холберг каза, че е изумена, заявявайки, че да мислиш, че статуята на Давид може да се счита за порнографска, означава не само неразбиране на Библията, но и на самата западна култура.

“Не мога да повярвам, че това наистина се е случило, отначало си помислих, че е фалшива новина, толкова невероятно и абсурдно ми звучеше“, каза тя.

"Трябва да се прави разлика между голота и порнография. В Давид няма нищо порнографско или агресивно, той е младо момче, овчар, който дори според Библията не е имал дрехи, а е искал да защити народа си с това, което е имал."

Кметът на Флоренция - Дарио Нардела също покани учителя, който е показал на учениците образа на Давид на Микеланджело, да посети града, за да види на живо неговите произведения на изкуството.

“Да се бърка изкуството с порнографията е просто нелепо“, написа той в Туитър.

"Изкуството е символ на цивилизацията и тези, които го преподават, заслужават уважение."

В интервю за онлайн списание Slate Барни Бишоп, председател на училищното настоятелство, каза, че миналата година директорката е изпратила известие до родителите, предупреждавайки ги, че учениците ще видят Давид на Микеланджело, но това не е направено тази година.

Той нарече това нечувана грешка и каза, че „родителите имат право да знаят всеки път, когато на детето им се преподава спорна тема или картина“.

Според флорентинския преподавател по история на изкуството и декан на Университета за чужденци в Сиена Томазо Монтанари подобно отношение е "смущаващо".

“Първо идва ужасът от липсата на образователна свобода, тъй като тя не трябва да бъде ограничавана или манипулирана от семействата“, каза г-н Монтанари.

“От друга страна, от културна гледна точка, западният свят има тенденция да свързва фундаментализма и цензурата с други общества, вярвайки, че притежава способността да разпространява демократични идеали по целия свят. Но това културно отстъпление ясно подчертава наличието на фундаменталистки възгледи и на Запад.“



Въпреки че няколко родители и учители планират да протестират срещу оставката на г-жа Караскила на заседанието на училищния съвет, тя не е сигурна, че ще приеме работата обратно, дори ако ѝ бъде предложена.

“Имаше такива противоречия и такива катаклизми“, каза тя в интервю за Асошиейтед прес. “Наистина би трябвало да се замисля дали това наистина е най-доброто?“

Обратно във Флоренция, г-жа Холберг отбеляза: “От величествени статуи до очарователни фонтани и картини, Италия е препълнена с произведения на изкуството, не само в музеите, но и във всички нейни градове, площади и улици, като някои включват голи фигури.

Това прави ли ги порнография? Трябва ли цели градове да бъдат затворени заради художествените изображения на човешки фигури?“