Автор
Woman.bg

Какви жени са по-склонни да раждат момчета

Съществуват някои въпроси, които особено силно вълнуват жените, и по-конкретно – бъдещите майки: Как може да се предвиди полът на нероденото дете? Има ли начини да се разбере коя жена ще има момиче и коя ще бъде майка на син?

Според учените съществуват няколко фактора, които могат да ни подскажат какъв ще е полът на бебето - като се започне от гените, премине се през характера на майката и се стигне до начина ѝ на живот...

Генетичният фактор

Има много теории, обясняващи пола на бебето. Официалната версия се основава на научния подход, свързан с X и Y хромозомите. Според него определящи бъдещия пол на детето са гените на бащата. Мъжът определя пола на бебето в зависимост от това дали сперматозоидите му носят хромозома X, или Y. Х-хромозомата се комбинира с хромозомата на майчината X, за да направи бебе момиче (XX). Y хромозомата пък се комбинира с майчината Х-хромозома, за да направи момче (XY).

И още нещо любопитно! Сперматозоидите с Y-хромозома са много бързи, те са по-леки от своите X-колеги. Живеят само два дни, така че ако родителите искат момче, трябва да опитат да заченат в деня непосредствено преди овулацията, по време на нея, и в деня след овулацията. Докато сперматозоидите с Х-хромозомата, от които зависи зачеването на момиче, са по-издръжливи, могат да живеят в тялото на жената до пет дни и могат да изчакат освобождаването на яйцеклетка или дори да я оплодят по-късно.



Вярвате или не, оргазмът също е замесен в търсенето на отговора на въпроса: Момче ли ще е, или момиче. В средите на учените съществува предположение, че шансът една жена да роди момче е по-голям в случаите, ако тя е изпитала оргазъм преди зачеването. Този феномен учените обясняват с това, че в момент на оргазъм вагиналната среда се променя в алкална, което от своя страна насърчава спермата на Y-хромозомата, отговорна за раждането на момче, да се движи по-бързо към яйцеклетката.

Въпреки огромните достижения на науката обаче днес, категоричен отговор на въпроса – по какво може да се разбере дали ще се роди момче, или момиче, към момента все още не може да се даде.

Характерът

Учените отдавна са забелязали, че жените със силен и енергичен характер са по-склонни да имат момчета. Това може да се обясни с помощта на научни знания – всеизвестно е, че в момента на зачеването и известно време след него всеки плод демонстрира наличието на женски полови органи. Това се дължи на факта, че хормоните на майката, в частност естрогена, действат особено силно върху неговото формиране през първите дни.



Картината започва да се променя под влиянието на тестостерона – колкото повече тестострено има майката, толкова по-голяма е вероятността тя да има момче. Според същата тази теория ако жената е по-пасивна, неуверена и демонстрира зависимо то мъжа поведение, тогава вероятността при нея да роди дъщеря е по-голяма.

Теорията за възстановяване на баланса

От енергийна гледна точка появата на момче се дължи на наличието на резерв от голяма доза топлина и нежност у бъдещата майка, която тя спешно трябва да отдаде на бебето си. И обратното – ако жената има енергиен дефицит, т.е. на нея ѝ липсва нежност, тогава най-вероятно тя ще има момиче, което да възстанови загубения баланс и да даде на майка си малко топлина, която явно ѝ е липсвала до този момент. С други думи – според теорията на енергийния баланс жените, които са по-сърдечни и любвеобвилни, по-състрадателни и чувствителни, раждат момчета, а тези, които са по-сдържани в емоциите си – се сдобиват с момичета.

Между другото...

Учените са открили, че в бурни времена, когато една жена е изложена на повече стрес, по-често се раждат момичета. В 75% от случаите, ако бъдещата майка е била нервна, се раждат дъщери. Експертите са регистрирали подобно явление след терористичната атака на 11 септември и след падането на Берлинската стена.

Междувременно пък китайски учени откриха, че повече момичета се раждат от майки с ниско кръвно налягане. Изследователите стигнали до това заключение след изследване на повече от 3 хиляди жени, които станали майки по време на няколкогодишния период, обхващащ проучването.

Четете още: Тя осинови две деца, но остана шокирана, когато научи кои са те