Класическата немска комбинация, но с балкански елементи, на това късноесенно и зимно ястие събира в едно пикантността на колбасите и подправките с туршиената свежест на киселото зеле и едва загатната, балансираща сладост.

Необходими продукти за 4 порции

4 с. л. олио
1 скилидка чесън, ситно нарязана
1 с. л. кафява захар
1 щипка индийско орехче
1 щипка смлян бахар
1 ч. л. смлян шарен пипер
1 ч. л. синап на зърна
200 г гъби
2 стръка праз, тънко нарязани
1 голяма зелена ябълка, нарязана на едри кубчета
1,5 кг кисело зеле, тънко нарязано
500 г карначета или сурова наденица
200 г бекон, нарязан на кубчета
2 парчета "Петрохан"
100 мл бяло вино

Начин на приготвяне

1. В купичка се смесват олиото, чесънът, захарта, синапът, индийското орехче, бахарът и пиперът. Ако зелето не е достатъчно солено, се добавя малко сол.

2. На дъното на гювечетата се подрежда слой от зелето, поръсва се с ароматната смес от подправки, слага се слой от нарязания праз, ябълка, гъби и част от бекона и няколко резенчета "Петрохан".

3. Продуктите продължават да се подреждат в същата последователност. Завършва се с карначе и слой зеле. Залива се с виното и се затваря с капак. Слага се в студена фурна и се загрява до 160˚ С. Пече се около 2 часа, докато зелето омекне.

Източник: www.menumag.bg