Автор
Антония Дамянова

Наистина ли Швеция възнамерява да проведе шампионат по секс?

Интернет пространството наскоро нашумя със странното твърдение, че Швеция е обявила секса за спорт и организира турнир. Международните медии се хванаха на въдицата и я съобщиха за истина. DW навлезе дълбоко в проблема и ето какво научихме оттам.

Заглавие на уебсайта на The Times of India, един от най-популярните и реномирани вестници в Индия, гласи, че „Швеция скоро ще бъде домакин на Европейското първенство по секс“. Според доклада Швеция официално е признала секса като спорт и за да определи кой е най-добър в него, ще бъде домакин на турнир, в който състезателите ще участват в ежедневни срещи с продължителност до шест часа.

Състезанието очевидно трябваше да започне на 8 юни в град Гьотеборг.



Други масови издания и техните социални медийни платформи също публикуваха твърдението. Шведският спортен орган обаче отрече съществуването на такова събитие.

Някои пакистански уебсайтове също отразиха историята. Един гръцки портал дори спомена участието на гръцки състезатели в турнира. Уважаемата южноафриканска медийна къща IOL и нигерийски уебсайт също съобщиха за историята.

В доклада си за състезанието популярната немска медийна група RTL дори проведе анкета, питайки потребителите: "Какво мислите за признаването на секса като спорт?"

Но дали историята е твърде добра, за да е истина? Нека да погледнем по-отблизо.

Швеция официално призна секса като спорт и тази седмица ще проведе първия си секс турнир - с това сензационно заглавие гърмяха интернет порталите до скоро. Проверката на фактите обаче установи друго.

„Цялата тази информация е невярна“, отбелязва Ана Сецман - говорител на Шведската спортна конфедерация, в писмено изявление от Стокхолм до DW. „В момента в някои международни медии се разпространява невярна информация за Швеция и шведския спорт“, добавя още тя. „Истинността им категорично се отрича.“



Как започна всичко?

Göteborgs-Posten - един от големите ежедневници на шведски език, съобщи, че зад цялата драма стои швед на име Драган Братич.

Според вестника Братич притежавал няколко стриптийз клуба и искал сексът да бъде класифициран като спорт. За целта той подал молба за членство в конфедерацията през януари тази година. Шведската спортна конфедерация потвърди пред DW, че е имало лице, което е твърдяло, че съществува секс федерация и е кандидатствало за членство, но молбата му била отхвърлена през май.

„Шведската спортна конфедерация обърна внимание на факта, че в някои части на международните медии в момента продължават да се разпространяват новини, че секс федерация е станала член на Шведската спортна конфедерация“, допълва Сетцман в изявлението. „Това е невярна информация с цел опетняване на шведския спорт и Швеция.

Друга известна индийска медийна къща, свързана с CNBC, публикува „подробности“ за това как да участвате в събитието, включвайки и имейл адрес, свързан с „Шведска секс федерация“. Интересното е, че уебсайт с това име съществува, но той води към порнографски уебсайт с различен URL адрес, в който в момента тече обратно броене за „турнира“ и твърди, че ще предава на живо събитието.

От конфедерацията категорично отрекоха каквото и да било сътрудничество със секс организация. „Няма секс федерация, която да е член на Шведската спортна конфедерация“, категорична е Сецман.

Така наречената секс федерация от своя страна отбеляза: „Жалко е, че SSF (Шведската секс федерация) не беше подпомогната от 2 милиарда шведски крони, отпуснати (от шведското правителство) на регистрирани спортни организации.“ Братич пък уверява, че въпреки че въпросната федерация не е призната, тя ще организира шампионат по секс. В писмено изявление до DW неговата организация твърди, че „Шведската сексуална федерация финансира цялото Европейско първенство със собствени средства и със собствена доброволна работа“.

Сексът е табу

Сексът е тема табу за много страни. А скандинавските страни са известни с това, че са домакини на някои необичайни състезания, като носенето на съпруга и Световното първенство по сауна (което приключи през 2010 г. след смъртта на участник). Секс състезанието обаче не е едно от тях.

Множество медии от Южна Азия проявиха интерес към темата, без да проверяват фактите.

Други издания публикуваха подвеждащи статии. Един от тях дори сподели в подробности как познаването на Камасутра, древно санскритско писание за еротиката и секса, ще помогне на участниците в събитието, само за да разкрие в последния параграф, че шампионатът е фалшива новина.

Четете още: Когато го правиш за спорта: Първото европейско първенство по секс започва през юни