Автор
Ива Петрова

Наистина ли: Жените си търсят съпрузи не като татко, а като мама

Сигурно сте чували, че жените търсят мъже, които напомнят на татко. Глупости! На практика момичетата подсъзнателно търсят съпрузи, които да приличат на мама.

Някой, който ще ги защити от външния свят, ще ги успокои с точните думи, както само мама го умее. И като цяло ще бъде нежен и ще изрича най-правилните думи. Това е търсене на партньор, който да запълни празнината, коментират психолози.

Момчетата търсят жени като майка си? Да. Няма спор за това.
Но разпространеното повсеместно убеждение, че момичетата търсят съпрузи като татковците си не е вярно. В действителност момичетата търсят:

Някой, който ще ги разбира по-добре от самите тях, ще отгатва настроението и желанията им, ще се грижи за тях, ще ги гали по гърба и ще им носи топли напитки в леглото.

Някой, който ще ги защитава
от външния свят, ще ги успокоява с точните думи. И като цяло ще бъде нежен и ще казва най-точните, най-красивите неща.

Някой, който може да ти каже коя рокля не те прави да изглеждаш дебела и кои обувки ще ти отиват повече.

Някой, който може да измисли
какво да ѝ подари за празниците, вместо да задава глупави въпроси или да предлага пари.



Някой, който ще обича приятелите
ѝ и ще обожава майка ѝ.

Някой, който ще прекарва всички вечери с нея
и ще има подобни на нейните интереси.

Някой, който би мечтал да прекара уикенда само с цялото семейство и не се разсейва от глупави мъжки игри.

Кое от изброеното е прикачено към портрета на истинския мъж за вас? Ако баща ви в действителност е изглеждал като мъж в обичайния класически смисъл, тогава сте имали още по-лош късмет. Защо?

Колкото по-перфектен е бил вашият баща, толкова по-трудно ще ви е да си намерите добър съпруг. Повечето ще загубят чертите на идеалния мъж, този, който пръв ви е целунал по челото, ръцете.

Татковците с подчертано поведение на алфа мъжкари са изключително редки в наши дни. Обикновено те са много търсени и имат повече от едно семейство и куп потомство.

И въпреки че те обичат повече дъщерите си, тъй като синовете им са конкуренти за тях, любовта им има дълъг списък от очаквания. А след като ги изпълните, ставате техен заложник.

В крайна сметка намирането на мъж, който се нуждае от същото, каквото и вие и който ще ви обича също толкова „безусловно“, не е лесно. Но има и такива случаи. Обикновено тези жени се придържат към пасивна женска роля и са щастливи в брака.

Времето напоследък прави някои корекции на този механизъм. Такива "мъжки-мъже" татковци все повече харесват жени, които не приличат на тихички домакини. Сега те все повече са привлечени от активни и успешни, леко агресивни дами.

В реалния живот такава жена най-често е любовница, за която обикновено всички знаят. И е трудно за малко момиченце да се заблуди какви жени харесва баща ѝ и каква трябва да бъде тя. Познайте кой мъж би ѝ допаднал за съпруг?

Но реално в живота повечето жени са израснали или със слаб баща, или с липсата на такъв. Майката, водена от необходимостта да осигури достоен живот на детето си и от изпълнението на задълженията си не е могла да даде пълноценно това, което детето очаква от нея.



А неудовлетворените желания не изчезват и не се разтварят. Момичето расте и продължава да търси партньор, който да компенсира липсата. Само това, че той не е и не може да бъде майка, не ѝ хрумва. Тя приписва тези качества на мъжа, или по-скоро на неговия идеален образ, като искрено не разбира защо не може да се справи с отношенията във връзката. И започва да го нарича безчувствен и студен, започва да се обърква какви качества трябва да притежава нейният избраник.

Трябва ли той да бъде смел или грижовен?
В първия случай грижата се изразява в действия, това е мъжкият начин, а във втория - всичко, изброено в началото. Объркана от всичко това, нормалната жена ще направи само едно - ще обвини мъжа, че не иска да я разбере и ще се разплаче.

Дълбоко в себе си тя ще се надява партньорът ѝ сам да намери отговора и да ѝ помогне да се "разгадае", защото той е умен. Точно в този момент обаче тя хваща невидимата лопата и започва да копае истинска дупка във връзката си.

Сега погледнете по-отблизо партньора си, разпознавате ли някого?

Четете още: 9 съвета към жените, които нямат късмет в любовта