Руска лекарка алармира: "Дойде ли втора вълна, няма да има оцелели"

Докато пламъците от вилнеещия в Америка и Западна Европа коронавирус постепенно гаснат, пожарът на пандемията търпи своя апогей в Русия. Там броят на новозаразени и починали за 24 часа е все още голям, макар през последните два дни да бележи тенденция към намаляване.

И за да не сме голословни, новозаразените с Ковид-19 в страната на братушките през изминалото денонощие са нас 8 хиляди, докато почти 9 хиляди са се възстановили, сочат последни данни на руския оперативен щаб.

Русия преживя много и продължава да полага неистови усилия в борбата с разпространението на коронавируса. Около 100 са починали медици в резултат на заразата според официалната статистика. Данните, фигуриращи в списък обаче са много по-различни. Над 300 са имената в него на лекарите, загубили живота си в борба с коронавируса.

Какво е да си на първа линия в Русия, как се справят властите там и каква е реално ситуацията? Това са само малка част от въпросите, чиито отговори намираме в изповедите на десетки лекари, които са написали специални писма с апел към хората в страната на Путин.

За битките, които водят и за емоциите си, разказват от първо лице тези, които денонощно се изправят лице в лице с епидемията - руските медици.

В продължение на часове актьори от Санкт Петербург четат из писмата, в които лекари и медицински сестри описват случващото се с тях, с мислите и чувствата, породени от сблъсъка им с коварния вирус.

"Хора! Умолявам ви от душа и сърце, стойте си вкъщи! Защото, дойде ли втора вълна, няма да оцелеем. Просто няма да издържим физически. А отидем ли си ние, няма да има кой да ви лекува. Пази Боже!", чете думите на една лекарка актрисата Карина Разумовская, а от очите й бликат сълзи, пишат от "Дойче веле".


"Сякаш сме на война. Повтарям: на война. Вчера свършиха предпазните маски. Дъщерята на една колежка ми уши маска от плат - за мен и за всички останали от нашата смяна",
гласи писмото на друга лекарка, чието писмо чете Марина Адашевская.

Още от средата на април заместник-кметът на Москва - Анастасия Ракова признава, че ситуацията в московските болници е много тревожна. Там хората работели с последни сили.

Въпреки отпуснатите големи суми от руския президент Путин, ситуацията там продължава да бъде много критична, посочва още изданието. Благодарение на доброто финансиране от държавата броят на леглата в московските болници бе веднага увеличен, а оборудването в провинциалните клиники - подобрено.

За медиците бяха отпуснати извънредни заплати, а голям брой студенти бяха мобилизирани, и то не на доброволни начала, а задължително. Голяма част от тях дори бяха принудени да работят на фронтовата линия.

Добрата новина е, че и в Москва най-после броят на заразените започна да отстъпва пред броя на излекуваните. Столичните медици обаче скоро ще бъдат изпратени в другите региони на страната, където все още вирусът не е достатъчно овладян.

Четете още: Експерти със зов за помощ: Отхлабването на карантината е супер опасно