Ново откритие в областта на мамопластиката (уголемяване на гърдите) разбуни духовете в САЩ. Скандалът се разрази, след като учени откриха връзка между пластичната хирургия и онкологичните заболявания.

Експерти от Управлението за санитарен контрол на качеството на храните и лекарствата установиха най-малко 457 случая на анапластичен едроклетъчен лимфом при жени, които са си сложили импланти през последните няколко години, съобщава Science Alert.

Изследователите са категорични, че някои видове импланти провокират развитието на изключително тежък рак при жените. Същите подчертават още, че до 10% от всички случаи завършват със смърт след две до три години.

Същевременно американските лекари не отричат резултатите на специалистите от Управлението за санитарен контрол на качеството на храните и лекарствата, но отбелязват, че само в САЩ ежегодно се извършват до 400 хиляди операции за увеличаване на гърдите, а нарастването на риска от развитие на онкологично заболяване не е свързано с вида импланти.

В момента от Управлението за санитарен контрол подготвят писмена експертиза, даваща им право за спешна проверка на производителите. Според тях една от възможните причини за предизвикване на рак може да се крие в полимерния материал, от който се отливат имплантите. Учените предупреждават, че вероятността те да съдържат опасни токсини е изключително висока.

Четете още: Думата с „Р“, която плаши всички ни