Автор
Woman.bg

Съветите на имунолога: как да победим в борбата с грипа при децата

Децата са най-милата и любима част от живота на всеки родител. Поддържането на тяхното добро здраве и енергия са приоритет и мисия от първостепенно значение. Изпълнението и обаче, понякога се оказва сериозно предизвикателство, особено, когато грипният сезон почука на вратата и се разположи комфортно в ежедневието ни за месеци напред.

Наясно сме, че няма как да го избегнем, но има начин да се подготвим за по-лекото му преминаване, както за родителите, така и за децата.

Допитахме се до д-р Цветелина Великова, специалист по клинична имунология, която ни сподели най-важното за това как да запазим децата си здрави, енергични и щастливи по време на този и всички следващи грипни сезони.

Децата раждат ли се с имунитет или той изцяло се изгражда?

- Имунитет при децата се заражда още с първите удари на сърцето в 8-а гестационна седмица, когато вече има оформени имунни клетки. Разбира се, по време на вътреутробното развитие, имунната система на бебето е незряла и все още не работи добре. По същото време имунната система на бебето започва да се обучава и развива, така че когато то се роди, разполага с имунна защита, макар и несъвършена. Също така новородените имат в кръвта си майчини антитела, които са преминали през плацентата, като те защитават бебетата поне 6 месеца след раждането.

В първите 2-3 години от живота на децата се случва най-сериозното и интензивно обучение на имунните клетки, поради срещата им с различни чужди за организма вещества и микроорганизми. Капацитетът на детската имунна система е огромен и въпреки незрялостта си, тя функционира добре, трупайки опит и памет.

Кои са ключовите стъпки, които трябва да следваме при изграждането на имунитета на децата?

- Ние, като родители или хора, които се грижим за деца, можем да подпомогнем изграждането на добрия им имунитет. Това може да се случи с няколко дребни, но важни стъпки, свързани с начина на живот. Важно е да се грижим децата да се хранят добре (здравословно, балансирано), да имат достатъчно игра на чист въздух и слънце, да имат физическа активност, да се наспиват добре (особено в часовия диапазон 22:00-2:00 ч.). Изключително благотворно въздействие оказва и спазването на добра хигиена, както и да ги предпазваме от боледуване, колкото можем повече. Последното включва както избягване на болни хора, така и ваксиниране срещу ваксинопредотвратимите болести. Не на последно място - контролирането на стреса е ключово за добре работеща имунна система.

Бонус съвет от Sun Wave Pharma: Интегрирайте Имунис, продукт на Sun Wave Pharma, в диетата на вашето дете. Това е прахче с приятен вкус на ванилия, което има мисията да поддържа добрия имунитет на детето ви. Може да го забъркате в киселото мляко с плодове или кашата за закуска, или просто да го разтворите във вода.

Има ли периоди от годината, в които трябва да предвидим засилване на имунитета на децата си предварително?

- Обикновено се сещаме за нашата имунна система, когато се разболеем от инфекция. Това често съвпада с някои сезони от годината, като например есенно-зимния период. Тогава започваме да се чудим дали сме направили всичко възможно, за да благоприятстваме работата на имунната ни система. А всъщност за имунитета на децата и своя имунитет трябва да се грижим целогодишно. Това включва избягване и ограничаване на факторите в начина ни на живот, които доказано потискат имунитета ни. Трудно можем да говорим за “засилване” на имунитета, а и това не е необходимо. В повечето случаи е необходимо просто да го подкрепим. Това става с промяна в начина на живот към по-здравословен, а понякога е необходима имуномодулация под формата на лекарства и суплементи.

Има ли изпитан метод, с който можем да предотвратим честите настинки?

- Всички родители мечтаем за такъв метод, той дори би получил Нобелова награда. Истината е, че няма магическо копче, нито хапче, с което да предотвратим инфекциите. И да, децата наистина по-често боледуват, заради незрялостта на имунната си система, но всичко е индивидуално. Има деца, които постоянно боледуват, и такива, които се разболяват много рядко. Нашата роля като лекари - педиатри, общопрактикуващи специалисти, имунолози, е да изключим имунен дефицит или друго заболяване на имунната система, след което да назначим индивидуализирана имуномодулация. Също така е важно да отбележим, че профилактиката и превенцията винаги са по-благоприятни, отколкото лечението.

Кои са най-честите оплаквания по време на грип и настинка при децата?

- При децата острите респираторни заболявания и грип протичат, както при възрастните, с разликата, че много по-бързо могат да се усложнят. Най-честите оплаквания са висока температура, болки в гърлото, хрема, отпадналост, кашлица. Обикновено тези състояния преминават без необходимост от консултация с лекар. Ако детето не започне да се подобрява до няколко дни или се влоши, е добре да се потърси медицинска помощ.

При лечението на гърло с какво трябва да сме предпазливи?

- Лечението на гърлото се назначава от съответните специалисти като общопрактикуващи лекари, педиатри, УНГ специалисти, в зависимост от оплакванията. Някои симптоматични средства могат да се вземат и без рецепта, като трябва да са съобразени с възрастта на детето. При деца, които често страдат от бактериално носителство в устата или носа, или чести инфекции на тези места, трябва да се обърне внимание и да се приложи по-специална профилактика.

Бонус съвет от Sun Wave Pharma: РиноСън, спрей за гърло на Sun Wave Pharma, е създаден специално за деца и е с изцяло натурални съставки. Той може да се превърне в новото ви тайно оръжие за следващия път, в който детенцето ви се оплаче от болки в гърлото.

Каква е важността на натуралните съставки в продуктите за детско здраве, които избираме?

- Независимо дали са натурални съставки, или не, те трябва да бъдат изпитани, а тяхното действие - доказано. Не всичко натурално е полезно, както и не всичко синтетично е вредно. Разбира се, ако в природата има съставка, която може да се използва за повлияване на функции в организма, то тя може да е включена в добавка. Отново, нейното действие трябва да бъде доказано самостоятелно и като комбинация от други съставки в конкретния продукт. Трябва да бъде доказана и безопасността на отделните съставки и на продукта като комбинация от тях.

Д-р Великова отговори на някои от най-важните въпроси, касаеща здравето и имунитета на децата. Благодарение на нейните съвети и на продукти за детско здраве на Sun Wave Pharma, мисията да предпазим децата си от боледуване изглежда далеч по-постижима.

(в материала има продуктово позициониране)