Автор
Ева Григорова

Владо Карамазов показва уникални кадри, заснети с телефон

Актьорът Владо Карамазов, който в последните години се изявява и като супер успешен фотограф, ще бъде част от изложбата “Open for more Art”, която бе открита вчера в галерията на улица „Оборище“ 5.

В проекта участват още Костадин Кръстев–Коко и Александра Караджова, а фотографиите са заснети единствено с най-новия мобилен телефон на Huawei.

“Open for more Art” комбинира студийна, стрийт, травъл и репортажна фотография, а тримата фотографи са разполагали само с 10 дни за да реализират идеите си.



“Интересуват ме човешките истории и исках да видя дали с един телефон ще мога да ги предам така, както с фотоапарат. Оказа се, че мога, и че в някои случаи дори е по-удобно“, споделя Владо Карамазов за откриването на изложбата. Един от кадрите, превърнали се в част от проекта, който носи името “Душата на детето“, е публикуван на сайта на италианския Vogue.

В началото на тази година Карамазов стана носител на Voyage Travel Awards. "Спечелих отново награда, голяма и много специална. Лятото на 2021 беше едно от най-хубавите за мен. Беше такова, защото за първи път се смесиха в абсолютна симбиоза моята професия и фотографията. Бях във Филипините и отново, след много време, бях водещ на най-голямото и мащабно риалити в света - Сървайвър. Но този път с мен беше и фотографа Карамазов с цялата си техника. Половината ден бях водещ, другата половина фотограф." - написа Владо в своя профил в Instagram.

View post on Instagram
 

"Конкурса който спечелих се казва Voyage Travel Awards и е част от голямата група Фармани, включваща 4 от най-големите фотографски състезания. Спечелих голямата награда Тhe Grand Prize Winner. Спечелих всичко това с пет кадъра от живота на Филипинците. Това са пет момента от моето лято. Да ви кажа няма по-хубаво от това да харесваш работата си, да откриеш нещата, които те радват и някак да реализираш неща, които си смятал, че просто няма как да се случат. Освен паричната награда :) ,спечелих и статуетката на наградите. Тежи 5 кг." - допълни актьорът-фотограф.



В изложбата “Open for more Art” пък се включва и популярният фотограф Костадин Кръстев-Коко. „Търсете и откривайте красотата и там, където най-малко очаквате“ е съветът на Коко, който участва в проекта със студийна фотосесия.

Серията Scent of Petals е една картинна история на жената и цветята, която не може да се разкаже с думи.



Александра Караджова е любител фотограф, а за специалния проект с мобилна фотография тя се отправя към Португалия. „Тръгнах с една идея, бих казала фикс идея, да снимам сърфисти, но все пак в Португалия сега също е зима и планът ми не вървеше точно, както го бях замислила. И тогава се запитах защо се фокусирам върху предварителния план, като съм заобиколена от толкова интересни и различни неща. Така просто се разходих, трябваха ми 10 минути да се отпусна, и направих цяла репортажна серия, разказва толкова много. Експериментирах изцяло с черно-бялата камера, а най-хубавото нещо да снимаш такава история с телефон, е, че можеш да се доближиш много до хората, да ги уловиш в естествената им среда и емоция, от работата край морето до късната прическа след това.“ - споделя тя.

А на изложбата ще видите и нея самата пред камерата – кадри, получени в резултат на случайна среща с местен фотограф, който й казва „За да можеш да снимаш хора, трябва самата ти да можеш да застанеш пред камера“.



Изложбата „Open for More Art” показва общо 24 фотографии на тримата фотографи. Тя е отворена за посетители, със свободен вход, до 5 февруари.