Автор
Антония Дамянова

10 години затвор за насилие над животни очаква садистите в Гърция. Какво правим ние?

Докато у нас насилието над животни продължава да бъде подценяван от обществото и институциите казус, то някои съседи вече усилено предприемат сериозни мерки в борбата срещу този проблем.

Парламентът в Гърция гласува единодушно да категоризира агресията над животни като тежко престъпление, съобщиха гръцки медии. Това означава, че от този момент нататък тези, които “тровят, бесят, горят, мъчат или осакатяват животни“, ще бъдат наказвани със затвор между 1 и 10 години според степента на жестокост, проявена към животното.

Досега в южната ни съседка проявата на варварство спрямо четириногите бе наказвана само с незначителна глоба. След промените обаче, освен че ще бъдат изпращани зад решетките, мъчителите ще бъдат наказвани и с глоба между 5000 и 15 хиляди евро.

Новите законодателни стъпки бяха предприети спешно след няколко случая от последните седмици, които смутиха и скандализираха гръцкото общество. Миналия месец 55-годишен мъж на остров Крит обеси и кастрира куче, а снимките се появиха в социалните мрежи и предизвикаха вълна от възмущение и недоволство.



Няколко дни по-късно 54-годишен професор от Атина налагаше куче с метален прът и бе заснет от случаен минувач.

Подобни съобщения за жестокости към животни валят всеки ден и у нас. Въпреки промените, които Народно събрание прие в Наказателния кодекс през 2011 г., предвиждащи до 3 години затвор и глоба от 1000 до 5000 лв. за убийство и осакатяване на животно, както и затвор до 5 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. за организиране и участие в боеве с животни, възмездие за животните няма. Подобна жестокост е ежедневие, просто защото никой не наказва.

А границата на допустимото прекрачват не само тези, които ритат или убиват. Прекрачват я и тези, които изоставят и загърбват. Затова и общинските приюти в с. Горни Богров, в кварталите "Сеславци" и "Слатина" непрекъснато се пълнят с изоставени от стопаните си кучета. Затова и никога не са останали празни. Въпреки осиновителната си програма.

Заглавията в медиите, описващи жестоката агресия над животни, звучат ужасяващо, но ще спестим цитирането им поради травмиращото съдържание в тях. Бездействието на институциите, постоянното прехвърляне на топката, неефективната и дефакто липсваща зоополиция, заниженият контрол на спазването на Закона за защита на животните у нас създават перфектните условия за насилие над животните. А най-страшното е, че никой не се замисля, че насилието срещу животни е насилие както срещу самите нас, така и срещу децата ни!

Що се отнася до гърците, те със сигурност ще се справят с проблема. Кога обаче институциите у нас ще влязат в същинската си роля, остава загадка!

Четете още: С осиновяването на куче печелим нов приятел и помагаме за намаляване на безстопанствените животни